In het wit geklede acteurs verbeelden het leven van Jezus, afgewisseld door muziek en zang. | Foto: Frits Onvlee
In het wit geklede acteurs verbeelden het leven van Jezus, afgewisseld door muziek en zang. | Foto: Frits Onvlee

Moderne en klassieke passievoorstellingen

Algemeen

Het leven van Jezus, het verhaal van zijn lijden en de boodschap van zijn opstanding worden de komende weken in Leiderdorp zichtbaar in diverse bijzondere muzikale vertoningen. Er is voor elk wat wils: een kerkdienst met muziek uit de Johannes Passion, een concertviering met muziek en lezingen uit de Matthäus Passion en twee eigentijdse theatervoorstellingen van de Passie van Johannes.

Hoe zag het leven van Jezus eruit? Wat geeft hij mee aan mensen die met hem optrekken, lang geleden, maar ook nu nog? Het leven van Jezus herkenbaar maken voor iedereen: dat is de gedachte achter de Passie van Johannes. Op donderdag 18 en vrijdag 19 april wordt dit muziek- en theaterstuk opgevoerd in de Scheppingskerk. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

Een kijkje achter de schermen. In de kerkzaal wordt druk gerepeteerd. De afgelopen tijd hebben band, koor en spelers apart geoefend. Nu is het tijd om muziek, zang en spel samen te voegen. Net als bij de passiestukken van Bach begint dit moderne passieverhaal met sfeervolle muziek. Het koor valt in en dan is het tijd voor de acteurs. Ze zijn gehuld in het wit en dat heeft een reden: het is de kleur van het licht, van de hoop die in het leven van Jezus naar voren komt. Aan de ene kant van het podium worden de belevenissen van Jezus uitgebeeld. Aan de andere kant laten spelers zien wat dat voor hen betekent. Zoals Henk van der Velden, die zich realiseert dat hij niet heeft klaargestaan voor een ander. "Ik had het druk, ik vergat te luisteren.''

De spelers stellen zich kwetsbaar op, zegt regisseur Ilse Nievaart. "We hebben het leven van Jezus goed op ons laten inwerken en steeds gezocht naar iemand die iets heeft meegemaakt dat er goed bij aansluit. We hopen dat het verhaal hierdoor een stuk herkenning geeft voor mensen, en dat mensen geraakt worden door de tekst en de muziek."

De Passie van Johannes is geschreven door Gerard van Amstel en Piet van Midden op basis van het evangelie naar Johannes. Eerder werkten ze met succes het Mattheüs-evangelie om tot de Moderne Matteüs, een theaterstuk dat eveneens in de Scheppingskerk werd opgevoerd. "Een groot verschil is dat de Moderne Matteüs een kant-en-klaar stuk was, maar de Passie van Johannes niet. Daar zaten nog wat open eindjes aan", vertelt dirigent Piet Jasperse. "Daarom heb ik er zelf muziek bij gezocht en geschreven. Ook hebben we de bijdragen van de spelers toegevoegd. Je kunt daardoor zeggen dat het een echt Leiderdorps stuk is geworden." In totaal doen er een stuk of vijftig mensen aan mee.

Het Johannes-evangelie is een verhaal waarin tegenstellingen centraal staan: donker en licht, trouw en ontrouw, geluk en ongeluk, geloof en ongeloof. "Die tegenstellingen proberen we ook te vangen in de muziek. Met muziek kun je dingen zeggen die je niet met woorden kunt zeggen", aldus Piet Jasperse. Het stuk eindigt met de ontmoeting tussen Maria en Jezus op Paasochtend. Ilse Nievaart: "Het eindigt niet met Jezus' dood, maar met zijn opstanding. Daarom zie je op de poster geen kruis, maar een vage gestalte."

De Passie van Johannes wordt op (Witte) donderdag 18 en (Goede) vrijdag 19 april opgevoerd om 20.15 uur in de Scheppingskerk. Kaarten kosten 12 euro en zijn te koop bij Bloemsierkunst Hedera aan de Hoofdstraat, Bloemenboetiek De Blauwe Roos aan de Ommedijk en Decorette Winkelhof.

Johannes en Mattäus Passion

Behalve deze moderne vertolking komen ook de klassieke passiestukken van Bach in Leiderdorp aan bod. Aanstaande zondagochtend 31 maart klinken delen uit de Johannes Passion in een kerkdienst in de Dorpskerk. Solisten zijn sopraan Kitty Jansen, countertenor John Kalkhuis, tenor Koos van Zeijst en bas Stephan Kurtzahn. De laatste is tevens de voorganger. De dienst begint om 10 uur en is vrij toegankelijk.

Op zondagavond 7 april is er in de Dorpskerk een sfeervolle concertviering met muziek uit de Mattäus Passion. In een door kaarsen verlichte kerk zingt oratoriumkoor Ex Animo onder leiding van Wim de Ru diverse koralen, afgewisseld door solozang van sopraan Bethany Sheperd, alt Martine Straesser en bas Stephan Kurtzahn. Tussendoor klinkt het lijdensverhaal in een poëtische vertaling, gelezen door diverse sprekers. De concertviering begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de kosten.

Regisseur Ilse Nievaart (in het rood) in gesprek met de vier spelers die het leven van Jezus verbeelden. | Foto: Frits Onvlee

Uit de krant