Jespa wint Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2019 | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Alle winnaars bij elkaar. V.l.n.r. staand Marco Borst en Annemiek de Groot van de Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp, Wim Schellekens en Jan de Meij van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp, Steven van der Laan en voorzitter Ger Sweys van Jespa, burgemeester Laila Driessen, Raoul Knaap van Fietsmaatjes en Joop Pardoel van Jespa. Zittend: Conny Keijzer en Ronald Brouwer van Jespa.
Alle winnaars bij elkaar. V.l.n.r. staand Marco Borst en Annemiek de Groot van de Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp, Wim Schellekens en Jan de Meij van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp, Steven van der Laan en voorzitter Ger Sweys van Jespa, burgemeester Laila Driessen, Raoul Knaap van Fietsmaatjes en Joop Pardoel van Jespa. Zittend: Conny Keijzer en Ronald Brouwer van Jespa. (Foto: Johan Kranenburg)
Maatschappelijk

Jespa wint Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2019

Stichting Jespa is de winnaar geworden van de Leiderdorpse Vrijwilligersprijs 2019. De organisatie die tweemaal per maand een sport- en spelinstuif organiseert voor mensen met een beperking kreeg de bij de prijs behorende cheque van 800 euro zaterdagmiddag 5 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, uit handen van burgemeester Laila Driessen.

Door: Corrie van der Laan

De tweede en derde prijs, elk goed voor een cheque van 600 euro, gingen naar Fietsmaatjes Leiden-Leiderdorp en de Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp.

"Heel Leiderdorp drijft op vrijwilligers", benadrukte burgemeester Laila Driessen voordat ze overging tot de bekendmaking van de winnaars. Vandaar ook dat ze sinds haar aantreden in 2012 ieder jaar prijzen uitreikt aan Leiderdorpse vrijwilligersorganisaties. Iedereen kan daarvoor organisaties aanmelden, een deskundige jury maakt een keuze uit de nominaties. Daarbij wordt gelet op de volgende criteria: welke organisatie zorgt voor de meeste verbinding tussen mensen, welke toont de meeste bevlogenheid, motivatie en doorzettingsvermogen, en waarin onderscheiden de activiteiten van de organisatie zich positief van andere projecten.

Jespa, dat zich al bijna veertig jaar inzet om gehandicapten in beweging en in contact met anderen te brengen, scoorde dit jaar het hoogst op verbinding, passie en onderscheidendheid. Behalve de sport- en spelinstuiven heeft Jespa ook nog een rolstoeldansgroep, de Jesdancers, waarvan de leden regelmatig uitkomen bij regionale en nationale rolstoeldanswedstrijden.

Tweedeprijswinnaar Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp is eind 2016 opgericht met als doel mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen toch de mogelijkheid te geven fietstochtjes te maken. Dat gebeurt op een duofiets met een fietsmaatje. Dat daaraan grote behoefte bestaat, blijkt uit de cijfers: in 2018 zijn in Leiden en Leiderdorp 2000 ritten gemaakt, waarbij 220 vrijwilligers 260 gasten meenamen.

De jaarlijkse intocht van Sinterklaas wordt georganiseerd door een groep van zo'n honderd vrijwilligers. Sinds eind vorig jaar zijn zij verenigd in een stichting waarvan Annemiek de Groot, Marten Brederode en Marco Borst het bestuur vormen. Met het geld van de Vrijwilligersprijs gaat de stichting een gezellige bijeenkomst voor de vele vrijwilligers organiseren, verklapte De Groot zaterdag.


Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>