7e Groot Leiderdorps Dictee was 'een feestje' | Leiderdorps Weekblad
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het winnende team met v.l.n.r. Jeroen Hendriks (ook individueel winnaar in de categorie Leiderdorpers), Albert Dop, Joost Kuggeleijn, Jurriaan van Duijn en Bas Warmenhoven, samen met dictee-opsteller Tanneke Schoonheim en burgemeester Laila Driessen.
Het winnende team met v.l.n.r. Jeroen Hendriks (ook individueel winnaar in de categorie Leiderdorpers), Albert Dop, Joost Kuggeleijn, Jurriaan van Duijn en Bas Warmenhoven, samen met dictee-opsteller Tanneke Schoonheim en burgemeester Laila Driessen. (Foto: Corrie van der Laan)

7e Groot Leiderdorps Dictee was 'een feestje'

"Ik vind zelf dat ik nul fout heb maar heb er één moeten aanstrepen", zei Bert Jansen uit Bussum bij het inleveren van zijn dictee. Het was tekenend voor de zevende editie van het Groot Leiderdorps Dictee, die donderdagavond 22 november plaatsvond in het gemeentehuis. Bij het nakijken, dat alle deelnemers zelf deden, was er volop discussie. "Juist leuk", vond Jansen, die als beste uit de bus kwam, "daar leren we weer van. Ik vond het een feestje."

Dat geluid was achteraf overal te horen, ook bij degenen die uitkwamen op dik boven de twintig fouten – en dat gold voor verreweg de meeste van de 69 deelnemers.

Tegen cracks als Jansen, die overal in Nederland en Vlaanderen meedoen aan dictees, konden de 'gewone' deelnemers niet op, maar de winnaar in de categorie 'Leiderdorpers', Jeroen Hendriks, maakte wel indruk met een score van slechts zeven fouten. Waarmee hij zijn record van twee jaar geleden, toen hij ook won, evenaarde. Hij werd op afstand gevolgd door Bas Warmenhoven en Corrie van der Laan die ieder dertien fouten hadden.

Teams

Het was nog niet eerder zo druk geweest bij het Groot Leiderdorps Dictee. Bij eerdere edities bleef het aantal deelnemers steken op rond de 45. De grote opkomst was deels te danken aan de mogelijkheid om deel te nemen met een team van drie tot vijf personen waarbij de beste drie resultaten tellen. Vorig jaar kon dat voor het eerst en deden vier teams mee, dit jaar schreven elf teams zich in. Burgemeester Laila Driessen, zoals altijd de voorlezer, was er blij mee. "Geweldig dat het dictee zo leeft in Leiderdorp."

Het beste team, met 35 fouten, was dat van D66 Leiderdorp, waar ook Jeroen Hendriks, D66 fractievoorzitter in de gemeenteraad, en Bas Warmenhoven deel van uitmaakten. Tweede werd het team ViBo, bestaande uit leerkrachten Nederlands van het Visser 't Hooft Lyceum en het Bonaventuracollege, met 51 fouten. Het team van de ChristenUnie-SGP uit Leiderdorp pakte de derde plek met 55 fouten.

Struikelwoorden

Tanneke Schoonheim, neerlandica en voorzitter van de Commissie Spelling bij Nederlandse Taalunie, schreef voor de vierde achtereenvolgende keer de tekst van het dictee. Dit keer blikte ze terug op het afgelopen jaar in Leiderdorp waarbij meteen in de eerste zin al gestruikeld kon worden over woorden als 'goedevoornemenslijstjes' en 'geprullenmandeerd'.

Typerend voor Schoonheim is dat ze het dictee volstopt met woorden die best simpel lijken maar toch net even anders geschreven worden dan je denkt. Zo gingen veel deelnemers in de fout bij 'zwartenpietendiscussie' (aan elkaar en zonder hoofdletters) en 'oud en nieuw' (zonder verbindingsstreepjes en hoofdletters).

Strafpunten

Schoonheim had opnieuw gekozen voor een invuldictee, waarbij minder geschreven hoeft te worden maar de deelnemers wel extra alert moeten zijn omdat in de voorgedrukte tekst ook fouten zitten. Iedere gemiste fout leverde een strafpunt op. Waarbij vooral de 'alcoholvrije fles champagne' een instinker bleek. Dat moet zijn 'een fles alcoholvrije champagne', want niet de fles maar de champagne is zonder alcohol, zo legde de opstelster uit.

De organisatie van het Groot Leiderdorps dictee was in handen van de Volksuniversiteit Leiderdorp. De volledige tekst van het dictee is binnenkort te vinden op de website www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225593&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>