Neststenen voor gierzwaluwen in een gevel. | Foto: C. v.d. Laan
Neststenen voor gierzwaluwen in een gevel. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Nestgelegenheid voor gierzwaluwen in woontoren ROC-locatie

Algemeen

Een initiatief van Leiderdorper Ton Renniers heeft ertoe geleid dat aannemer Vink Bouw een aantal neststenen opneemt in de gevel van de ruim 70 meter hoge woontoren die momenteel gebouwd wordt op de ROC locatie, op de hoek van de Engelendaal en de Oude Spoorbaan. Daarmee wordt gezorgd voor broedlocaties voor gierzwaluwen.

Renniers, lid van de regionale Vogelwerkgroep en van het Groenoverleg Leiderdorp, nam vorig jaar contact op met Joost Stolwijk van Vink Bouw met het verzoek eens te kijken naar de mogelijkheden om 'natuurinclusief bouwen' toe te passen in het Leiderdorpse bouwproject. Dat is zodanig bouwen dat ook de natuur er baat bij heeft en de biodiversiteit vergroot wordt. Voorzieningen voor stadsnatuur worden opgenomen in of om de gebouwen zelf.

Vink Bouw, een actief voorstander van het verduurzamen van bouwprocessen, stond daar wel voor open, vertelt Renniers. Er werd besloten tot een 'light' versie van natuurinclusief bouwen: boven de woonlagen in de woontoren worden vijftien neststenen voor gierzwaluwen gemetseld in de gevel.

Hard nodig, aldus Renniers, want de gierzwaluw heeft het tegenwoordig moeilijk in heel Nederland en ook in Leiderdorp. De donkergekleurde, ranke vogels zijn tussen eind april en half augustus in ons land aanwezig. Ze broeden dan in kleine kolonies en bouwden van oudsher hun nesten tussen de losliggende en overstekende pannen van steile daken op hogere gebouwen. Tegenwoordig zijn ze nog redelijk talrijk in de oude binnensteden, maar elders nemen hun aantallen af. In gebouwen die jonger zijn dan zo'n vijftig jaar of die zijn gerenoveerd ontbreken de kieren en spleten en dus ook de nestgelegenheden.

"Leiderdorp heeft nu naar schatting nog maar twintig broedparen", weet Renniers. Jammer, want gierzwaluwen zijn niet alleen leuk om te zien, ze zijn ook effectief om het aantal muggen – een belangrijk insect op hun menukaart – in bedwang te houden.

De neststenen die er nu komen, zijn de allereersten in Leiderdorp. Renniers hoopt dat in de toekomst natuurinclusief bouwen in Leiderdorp vaker wordt toegepast. En dat kan veel verder gaan dan nestgelegenheid voor vogels. "Je kan ook denken aan groene daken en gevels, onverharde tuinen en veel groen tussen gebouwen." Hij pleit ervoor dat Leiderdorp natuurinclusief bouwen de norm maakt en opneemt in de bouwverordening. "Hier ligt een mooie taak voor de politiek."

Uit de krant