Logo leiderdorpsweekblad.nl
Voor scootmobielrijdster mevrouw Keesenberg uit Leiderdorp is het nu erg lastig in de Leidse Merenwijk te komen. | Foto: J.P. Kranenburg
Voor scootmobielrijdster mevrouw Keesenberg uit Leiderdorp is het nu erg lastig in de Leidse Merenwijk te komen. | Foto: J.P. Kranenburg (Foto: Johan Kranenburg)

Ophef over afgesloten voetpad bij Zijlbrug

Dat fietsers veel last hebben van het verdwenen fietspad aan de noordzijde van de Zijlbrug was al duidelijk. Maar nu klinken ook protesten van voetgangers en scootmobielrijders. Want niet alleen het fietspad is opgeheven, ook het voetpad dat ernaast lag, is niet meer toegankelijk.

Door: Corrie van der Laan

De wijkvereniging Merenwijk komt op voor de wijkbewoners die hier hinder van ondervinden. Dan gaat het met name om mensen die afhankelijk zijn van een scootmobiel. "Als zij naar Leiderdorp willen, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan Winkelhof, moeten ze nu twee razenddrukke wegen oversteken, de Willem de Zwijgerlaan en de Engelendaal. Voorheen konden ze het noordelijke voetpad nemen en dan ter hoogte van de roeivereniging het pad over het flauwe talud volgen naar het tunneltje onder de Oude Spoorbaan door", legt verkeersdeskundige Boudewijn Leeuwenburgh van de wijkvereniging uit.

Inmiddels hebben ook Leiderdorpers bij de wijkvereniging aangeklopt. Zij missen het noordelijke voetpad evenzeer als ze richting de Leidse Merenwijk willen.

Volgens Leeuwenburgh zijn de provincie en de gemeenten Leiden en Leiderdorp flink in de fout gegaan met het afsluiten van het voetpad. "Dit is gebeurd zonder dat door de wegbeheerder daarvoor een wettelijk verkeersbesluit is genomen en zonder enige vorm van communicatie." 

Hij heeft er zelfs de VN resolutie voor gelijke behandeling bijgehaald om de overheden ertoe te bewegen het voetpad op korte termijn te herstellen. Want: "Mensen die niet goed ter been zijn, worden door het afsluiten van het pad ernstig beperkt in hun vrijheid."

Een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp laat weten dat de klachten van de wijkvereniging zeker serieus genomen worden: "Deze week kijken we samen met de gemeente Leiden wat we hieraan kunnen doen, en het is de bedoeling om volgende week met een reactie te komen."

Meer berichten