De hoofdrolspelers uit het onderhandelingsproces tussen gemeente en Incluzio bij elkaar. V.l.n.r. Marleen Stuivenberg (gemeente Leiderdorp), Janine de Vries (projectleider Incluzio), Peter de Visser (algemeen directeur Incluzio), Han Paulides (contracthouder Incluzio), Joke Boot (gemeente Leiderdorp) en wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: J.P. Kranenburg
De hoofdrolspelers uit het onderhandelingsproces tussen gemeente en Incluzio bij elkaar. V.l.n.r. Marleen Stuivenberg (gemeente Leiderdorp), Janine de Vries (projectleider Incluzio), Peter de Visser (algemeen directeur Incluzio), Han Paulides (contracthouder Incluzio), Joke Boot (gemeente Leiderdorp) en wethouder Angelique Beekhuizen. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Incluzio gaat welzijnswerk uitvoeren met één integraal team

Algemeen

Pluspunt en het Sociaal Cultureel werk (SCw) Leiderdorp houden per 1 januari definitief op met bestaan. Incluzio, het bedrijf dat met ingang van 2019 verantwoordelijk wordt voor het preventieve en algemene welzijnswerk in Leiderdorp, heeft besloten te gaan werken met één integraal team. Dat gaat zich bezig houden met zowel het ouderenwerk (nu Pluspunt) als het jongerenwerk (nu SCw) en alles wat daar tussenin zit.

Door: Corrie van der Laan

"Het is pijnlijk voor de bestaande organisaties", beseft Janine de Vries, projectleider in Leiderdorp voor Incluzio. "Maar op deze wijze kunnen we de lijnen kort houden en de sociale ondersteuning overzichtelijker en sneller maken. Bovendien voorkom je dubbelingen. Het geld dat daarmee bespaard wordt, kan weer elders in het sociaal domein worden ingezet."

Ze benadrukt dat Incluzio wel de kennis en ervaring van de huidige welzijnsorganisaties wil behouden. "Daarom gaan we voor ons team eerst werven onder de medewerkers van die organisaties. Bij gelijke geschiktheid krijgen zij de voorkeur."

Met die werving wordt zo snel mogelijk gestart. Dat kan nu ook want de uitvoeringsovereenkomst tussen de gemeente Leiderdorp en Incluzio is maandagmiddag 10 september officieel ondertekend.

Opschudding

Bij die gelegenheid keek wethouder Angelique Beekhuizen (LPL), verantwoordelijk voor het sociaal domein, terug op de opschudding die eerder dit jaar ontstond toen duidelijk werd dat het welzijnswerk heel anders georganiseerd zou worden. Die commotie is begrijpelijk, aldus Beekhuizen. "Het ís een grote verandering." Maar, stelde ze , "We hebben goed gekeken naar de manier waarop we de dingen nu organiseren. En dat kan beter." Dan gaat het vooral om het beter afstemmen van vraag en aanbod. Nu wordt er gewerkt met specifieke doelgroepen, terwijl mensen die hulp nodig hebben steeds minder makkelijk in hokjes te plaatsen zijn, lichtte de wethouder toe. Waarbij ze meteen helder maakte waar ze naartoe wil: "Inwoners die ongeacht tot welke doelgroep zij behoren, snel en laagdrempelig ondersteuning krijgen, dichtbij in de wijk. Zo wordt voorkomen dat zwaardere hulp nodig is en kunnen we de kosten beter beheersen."

Bijeenkomsten

Incluzio heeft al een bijeenkomst gehad met de medewerkers van Pluspunt en SCw. In oktober zijn er bijeenkomsten met de vrijwilligers. "We hopen dat ze zich ook straks via Incluzio blijven inzetten voor Leiderdorp. Wij heten ze in ieder geval warm welkom", zegt De Vries. Wat er gebeurt met de vele activiteiten die Pluspunt en SCw nu organiseren, is nog niet helder, geeft ze aan. "Van dingen die nu heel goed werken ga ik niet zeggen 'het moet stoppen'. Maar er is nog niets zeker, daar ben ik heel eerlijk over."

In november wil Incluzio kennis maken met zoveel mogelijk Leiderdorpers. "We willen weten waar ze behoefte aan hebben." Ook daarna houdt het bedrijf de vinger nauw aan de pols. "We zullen niet foutloos werken. Maar we leren van onze fouten en zullen ons ontwikkelen."

Uit de krant