Slapende honden...
Slapende honden... Foto: PR

Gezegden

Algemeen

Maart roert zijn staart. Kortom, het weer kan in deze maand af en toe aardig maar zeker ook nog bar en boos zijn. Tja, met zo'n gezegde heb je natuurlijk altijd een beetje gelijk. Het kan vriezen of het kan dooien, dat niveau.

Gezegden en uitdrukkingen over honden gaan alle kanten op. Sommige, misschien wel de meeste zijn bepaald niet positief. Wie de hond in de pot vindt, bijvoorbeeld, heeft dikke pech. En in hondenweer blijf je het liefste binnen, want voor je het weet loop je een stevige verkoudheid op en ben je zo ziek als een hond. Trouwens, leuk is het hoe dan ook niet, of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt. Maar ja, als er geen hond is, is het ook weer niet echt gezellig. Dat blaffende honden niet bijten, is ook geen duidelijke aanbeveling. Voor wie trilt als een juffershondje, is overigens helemaal geen heldenrol weggelegd. En wie bekend staat als de bonte hond (met de blauwe staart), is dan toch vooral bekend vanwege een slechte reputatie. Zo'n berucht iemand zal ongetwijfeld regelmatig de gebeten hond zijn. Die is overal zo welkom als een hond in de keuken. Wat dan wel weer begrijpelijk is, want zo iemand heeft een slechte invloed op anderen: wie met honden omgaat, krijgt vlooien. En is het eigenlijk echt handig, om slapende honden wakker te maken?

Nee, honden in spreekwoorden en gezegden, dat gaat eigenlijk maar een enkel keertje goed. Wie prijs stelt op betrouwbaarheid en aanhankelijkheid, ja, die kan het zeker waarderen als iemand zo trouw is als een hond. Zo eerlijk als een hond, dat is ook niet verkeerd natuurlijk. En als oude honden blaffen, is het zaak om op te letten. Het kan immers meestal geen kwaad om te luisteren naar advies op basis van kennis en ervaring.

Hoe het komt, dat honden er zo bekaaid afkomen in gezegden? Geen idee. Maar enigszins merkwaardig is het wel, dat honden in spreekwoorden en zegswijzen als een hond worden behandeld…  

     

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Uit de krant