Boten in allerlei samenstellingen, van éénpersoons tot acht met stuurman/vrouw, liggen te wachten tot ze kunnen oproeien naar de startlijn.
Boten in allerlei samenstellingen, van éénpersoons tot acht met stuurman/vrouw, liggen te wachten tot ze kunnen oproeien naar de startlijn. Foto: J.P. Kranenburg

Record aantal ploegen bij 48e Zijlhead

Algemeen

61 ploegen gingen vanochtend van start voor de 48e editie van de Zijlhead. Een recordaantal; andere jaren lag het deelnemersaantal van deze door studentenroeivereniging Asopos de Vliet georganiseerde achtervolgingswedstrijd op rond de 45 ploegen.

De grote toestroom was mede te danken aan het juniorenkamp, dat dit weekend voor het eerst plaatsvond bij Asopos. Dit juniorenkamp is speciaal bedoeld om roeiers onder de achttien te stimuleren om te blijven roeien. Hierdoor waren naast een groot aantal roeiers van Njord, Die Leythe en RV Rijnland, ook jeugdroeiers van Die Leythe en de Delftse roeivereniging 'DDS' aanwezig.

De wind zorgde ervoor dat het niet alleen een drukke maar ook extra pittige editie van de Zijlhead werd. De roeiers moesten 4,3 kilometer, vanaf de Spanjaarsbrug tot aan de Kaagsociëteit, beuken tegen de keiharde wind in.  

Met name de eerstejaarsploegen deden het erg goed, allemaal bleven zij hun directe tegenstanders voor en lieten zien flinke stappen te hebben sinds het trainingsweekend in Brugge. Het werd een spectaculaire race, met een uiteindelijk relatief snelste plek voor de lichte heren dubbeltwee van Njord.

Uit de krant