Hans vertelde op de plek des onheils wat er allemaal gebeurde op woensdagochtend. | Foto Wil van Elk
Hans vertelde op de plek des onheils wat er allemaal gebeurde op woensdagochtend. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Oegstgeestenaar Hans de Graaf redt vrouw op spoorwegovergang

Algemeen

Sassenheim • Hans de Graaf uit Oegstgeest reed woensdagmorgen 31 januari met zijn taxi van Sassenheim naar Voorhout en zag iets om het spoor liggen bij de overgang. "De TomTom gaf aan om via de snelweg te rijden, maar ik dacht ik ga binnendoor, dat is korter", vertelt Hans daags na zijn actie waarbij hij een vrouw redde van het spoor.

Hans zag iets vreemds liggen op het spoor en zette zijn taxi aan de kant, net voor de slagbomen. "In eerste instantie zag ik niet goed wat het was, maar er lag een vrouw, midden op de rijbaan tussen de treinrails. Ze reageerde nergens op en ik besloot haar van het spoor te halen. Ze gaf niet mee en dat was nog best lastig. Ze bleek ook nog vast te zitten met haar voet tussen de rails. Ik heb haar aan de kant van de weg gelegd. Toen er een trein aankwam zag ik dat haar fiets er nog lag en die heb ik snel weggetrokken. Er was nog wel een harde klap toen de trein passeerde, maar dat bleek later haar tas te zijn, zo te zien aan de spullen die een stukje verderop naast de rails in de berm lagen", vertelde Hans op de plek des onheils. Hij was zichtbaar nog onder de indruk van de gebeurtenis.

Een passerende Duitse vrouw stapte uit haar auto en vroeg wat er was gebeurd. Hans: "Ze heeft een deken uit haar auto gepakt en over de vrouw heen gelegd. Een andere voorbijganger belde 112. Dat ging blijkbaar moeilijk. Toevallig kwam er net een politiewagen voorbij die snel een ambulance opriep".

Voor de dame in kwestie was het maar goed dat Hans een kortere weg nam. De trein had nooit tijdig kunnen remmen. Er is daar druk treinverkeer en ze rijden met een behoorlijke snelheid. Hans: "Ik voelde de luchtdruk toen hij vlak langs me voorbij denderde!". Hans kwam door het voorval later bij zijn klanten, maar die hadden alle begrip voor de vertraging.

Hans is een paar dagen later nog in het ongewisse wat er is gebeurd met de vrouw, hoe het met haar gaat, en wie zij is. "Ik heb mijn telefoonnummer doorgegeven aan de politie". Via de politie hoorde hij dat een zoon van haar graag wilde weten wie haar heeft gered.

(Wil van Elk)

Afbeelding

Uit de krant