Genieten van smakelijke schotels uit Syrische en andere keukens tijdens de startbijeenkomst van  Kleurrijk Leiderdorp.
Genieten van smakelijke schotels uit Syrische en andere keukens tijdens de startbijeenkomst van Kleurrijk Leiderdorp. Foto: Johan Kranenburg

Kleurrijk Leiderdorp van start

Algemeen Maatschappelijk

Het initiatief van VluchtelingenWerk Leiderdorp om statushouders te verbinden met Leiderdorpers lijkt een geslaagde missie. Afgelopen vrijdag vond het startfeest plaats in de Scheppingskerk. 'Nieuwe' Leiderdorpers uit verschillende culturen legden contacten met bewoners, en maar liefst zes 'matches' kwamen meteen tot stand. "Een mooi resultaat," aldus Maureen van den Brink, teamleider van VluchtelingenWerk Zuid-West Nederland.

Door: Cees Mentink

Ze kwamen 's middags rond de klok van 5 uur enigszins schuchter binnen, vluchtelingen met een status die in Leiderdorp waren neergestreken. Dat veranderde al gauw, mede door de met zorg geselecteerde mechanische klanken van Farouz, Ohm Khaltoum en een Algerijnse RAI-orkest. Verrassend snel vonden de aanwezigen elkaar, er ontsponnen zich spontane gesprekken. "Dit wordt een warme bijeenkomst,"voorspelde Laila Konstapel die zich namens VluchtelingenWerk erg had ingezet voor dit project, dat Kleurrijk Leiderdorp is gedoopt.

Integratie

In Leiderdorp wonen veel asielzoekers met een status. Zij doen volop mee aan het leven in de voor hen nieuwe wereld. Daarbij worden ze begeleid door vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Ook krijgen ze van deze organisatie extra taallessen aangeboden. "Maar al die inspanningen blijken toch te weinig," aldus Maureen. "Een nauwer contact met de samenleving kan er voor zorgen dat hun integratie sneller verloopt."

Vandaar Kleurrijk Leiderdorp, dat getrokken wordt door Laila. De belangstelling onder de statushouders was verrassend groot.

"Kleurrijk Leiderdorp beoogt de nieuwe Leiderdorpers te verbinden met wat ik maar de autochtone Leiderdorper noem," legde Konstapel uit. "Eén op één, spreek maar van een maatje, met wie je leuke en interessante dingen gaat doen." Dat hoeven geen ingewikkelde uitstapjes te zijn, het kan ook eenvoudig worden gehouden: elke week samen een uurtje koffie drinken, samen shoppen of samen koken, en veel Nederlands praten.

Dat hebben Maureen en Laila uitgelegd aan de tientallen vrijwilligers die enige tijd geleden belangrijk werk deden bij de noodopvang vluchtelingen in het voormalige ROC gebouw. Er kwamen aanmeldingen binnen, voldoende om een eerste bijeenkomst te beleggen.

Samen eten verbindt

Dat samen eten verbindend werkt, werd heel duidelijk. Statushouders uit onder meer Indonesië, Irak en Syrië hadden positief gereageerd op het verzoek om 'eten' mee te nemen. Een lange tafel stond hoog getast met lekkernijen. Ze gaven een kijkje in de keuken van andere culturen. Voorgerechtjes met brood gedipt in saus werden smakelijk opgesmikkeld, humus, taboulé, soorten rijst met vlees en diverse soorten groente. Mierzoete maar o zo verrukkelijke baklava (een soort gebak) en fruit besloten de maaltijd. Verschillen in denken en doen smolten weg onder het genot van frisdranken (en koffie en thee toe), pianospel van Marcel uit Syrië en het getrommel op de djembé van Hassan uit Irak.

"Meer matches dan ik had verwacht", constateerde een tevreden Maureen van den Brink na afloop. "Wat was de sfeer goed." Laila Konstapel kon zich daarbij aansluiten: "Meerdere mensen vroegen of wij een dergelijke bijeenkomst met eten vaker gaan doen."

Ja, dit smaakt naar meer, maar eerst dit startfeest evalueren.

Wie zich wil aansluiten bij Kleurrijk Leiderdorp, maatje wil worden van een statushouder, kan e-mailen met mvandenbrink@vluchtelingenwerk.nl of bellen met (071) 541 78 74.

Uit de krant