Het gaat los met Jochem Myer en Eric Filemon. | Foto: Frans Brocken
Het gaat los met Jochem Myer en Eric Filemon. | Foto: Frans Brocken Foto: Frans Brocken

Jubileumuitvoering Minikoraal was er een om in te lijsten

Algemeen

Het zangfeest voor de leerlingen van de twee hoogste klassen van het primaire onderwijs, Minikoraal geheten beleefde afgelopen vrijdagmiddag zijn 25e uitvoering. Ooit bescheiden begonnen in het Van der Werfpark met een paar honderd leerlingen is het in de loop van de afgelopen 25 jaar onder leiding van Eric Filemon uitgegroeid tot een megaevenement.

Door Frans Brocken

Zo'n tien jaar geleden werd het besluit genomen te verhuizen naar de nabij gelegen Garenmarkt. De ruimte daar bood de gelegenheid naast de Leidse scholen ook die van Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude er bij te betrekken. Het was de aanzet naar een recordaantal zingende kinderen: om en de nabij 3500 deelnemers. Door de bouw van een parkeergarage moest de Minikoraal naar een andere locatie verhuizen. Het oog viel op het complex van korfbalvereniging Trigon aan de Zoeterwoudse Singel. Geen onbekend terrein voor oud-korfballer Filemon. De 3 Octobervereeniging had er alles aan gedaan het sportveld tot een feestlocatie om te bouwen. Een met kunststoftegels belegde grasmat stond daar garant voor.

"La La La Leiden"

Het Minikoraal barstte uit zijn voegen bij het optreden van Jochem Myjer. De cabaretier had wat goed te maken omdat hij vorig jaar verstek had laten gaan wegens een optreden in Deventer. Zijn belofte "het zal me niet meer gebeuren", heeft hij meer dan waar gemaakt. De kinderen gingen helemaal los toen hij zijn eigen versie van het Leidse Volkslied 'La La La Leiden. De stad waar ik nooit meer weg wil gaan' samen met Eric Filemon in de gedaante van de legendarische burgemeester Pieter van der Werf ten gehore bracht, Ondersteund door het in de rood en wit gestoken musici van K&G3. Tussen het zingen van de vaderlandse gezangen en de 3 Octoberliederen door werd de alleskunner gehuldigd door Michiel Zonnevylle en de burgemeesters van de deelnemende gemeenten. De voorzitter van de 3 Octobervereeniging overhandigde Filemon een lijst met de in de afgelopen jaren uitgebrachte CD's van het Minikoraal. Filemon denkt voorlopig niet aan stoppen. Als het aan hem ligt dan maakt hij de 50 jaar ook vol. Zoals in de aanhef aangegeven was de Minikoraal 'er een om in te lijsten'.

Uit de krant