Logo leiderdorpsweekblad.nl
Jos Janssen toont een fraaie muurschildering.
Jos Janssen toont een fraaie muurschildering. (Foto: Esta Hoogervorst)
Welzijn

Zomeractiviteiten Pluspunt leuk én leerzaam

De Zomeractiviteiten van de Leiderdorpse ouderenorganisatie Pluspunt zijn niet alleen leuk maar ook leerzaam. In het zeven weken omvattende programma is veel ruimte voor educatieve elementen. Iets waar de Leiderdorpse senioren zeker waardering voor hebben, zo blijkt uit de grote opkomst bij de zomercolleges en de zogeheten Broodjes Cultuur, waarbij een lunch gecombineerd wordt met een presentatie.

Tekst en foto's: Esta Hoogervorst

Romeinse ruïnesteden

Zo konden liefhebbers vorige week maandag een hoop opsteken over Pompeji en Ostia Antiqu. Jos Janssen gaf in de grote zaal van Pluspunt een zomercollege over deze Romeinse ruïnesteden. Pompeji en Ostia Antiqua hebben veel gemeen, maar er zijn ook grote verschillen.

Ostia Antiqua, de Romeinse havenplaats aan de monding van de Tiber, was een 'werkstad', met grote graanopslagplaatsen en woonkazernes. In de loop der eeuwen raakte de stad langzaam in verval. Pompeji, omringd door luxe villa's, was vooral gericht op land- en tuinbouw. Door de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79, werd Pompeji in één klap volledig verwoest

Janssen ging onder meer uitgebreid in op de kunst die in beide ruïnesteden is gevonden, zoals de fraaie mozaïeken en de muurschilderingen.

Reis door de VS

Bob Reidsma vertelde de lunchgasten tijdens het Broodje Cultuur van vorige week donderdag over de camperreis die hij vorig jaar met zijn echtgenote maakte in de Verenigde Staten, van Chigaco naar San Francisco. Een tocht van drie weken die voerde door de prairies van het Midden Westen, de stad Denver, de door sneeuw bedekte witte Rocky Mountains, het gokparadijs Las Vegas, de woestijn van Death Valley, en de nationale parken Sequoia - met de indrukwekkende reuzebomen - en Yosemite. De lunch was op het onderwerp aangepast, met als hoofdgerecht een heerlijke Amerikaanse hamburger.

Het zomerprogramma van Pluspunt duurt nog tot en met 26 augustus. Zie voor meer informatie de website www.pluspuntleiderdorp.nl.

Meer berichten