Logo leiderdorpsweekblad.nl
De Vadedoplas, waaraan het Leiderdorpse zwemstrandje ligt, staat in korte verbinding met boezemwater en stroomt zo goed door dat de kans op blauwalg zeer gering is.
De Vadedoplas, waaraan het Leiderdorpse zwemstrandje ligt, staat in korte verbinding met boezemwater en stroomt zo goed door dat de kans op blauwalg zeer gering is. (Foto: Johan Kranenburg)
Gezondheid

Uitkijken met zwemmen in open water

Op een mooie dag in de zomervakantie is het aanlokkelijk een duik te nemen in open water in de regio. Op veel plekken is dat geen probleem, maar check het wel even op zwemwater.nl.

Zo is er sinds vrijdag een waarschuwing van kracht voor het zwemstrandje aan 't Joppe in de Leidse Merenwijk. Hier is blauwalg geconstateerd, wat kans geeft op huidirritatie en maag- en darmklachten. Een eindje verderop, bij het strandje op eiland Koudenhoorn in Warmond, krijgt het Joppewater overigens de kwalificatie 'uitstekend'.

De Klinkenbergerplas in Oegstgeest heeft een negatief zwemadvies, ook vanwege de blauwalg.

Het Leiderdorpse zwemstrandje aan de Vadedoplas staat niet op de lijst van plekken die gecontroleerd worden via zwemwater.nl. Dat is ook niet echt nodig, legt een gemeentewoordvoerder uit. De plas ligt aan boezemwater dat flink doorstroomt, waardoor de kans op blauwalg heel gering is.

Meer berichten