Logo leiderdorpsweekblad.nl
Alle samenwerkingspartners met het ondertekende convenant. Wethouder McDaniel staat tweede van links.
Alle samenwerkingspartners met het ondertekende convenant. Wethouder McDaniel staat tweede van links.
Maatschappelijk

Huisuitzettingen zoveel mogelijk voorkomen

Huisuitzettingen van huurders zijn zeldzaam in Leiderdorp en Zoeterwoude. In de afgelopen vier jaar is het maar tweemaal zover gekomen. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan het convenant voorkomen huisuitzettingen, dat de beide gemeenten, woningcorporatie Rijnhart Wonen en hulpinstanties afsloten in maart 2013. Vorige week donderdag werd het convenant vernieuwd en op punten aangescherpt met als doel het aantal uitzettingen nog verder terug te brengen. Want "een huisuitzetting is een van de ergste dingen die je kunnen overkomen", zoals de Leiderdorpse wethouder Olaf McDaniel (PvdA) van Armoedebeleid zei bij de ondertekeningbijeenkomst .

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Als een huurder van Rijnhart Wonen twee maanden lang verzuimt de huur over te maken, gaat de eerste alarmbel rinkelen. De woningcorporatie kijkt dan waarom de huurder in gebreke blijft en schakelt zo nodig een van de samenwerkingspartners in: de gemeentes, het Sociaal Team Leiderdorp, Kwadraad, de Stadsbank en het Meldpunt Zorg en Overlast van GGD Hollands Midden.

Dat de werkwijze effectief is, blijkt uit het feit dat in vier jaar 74 huisuitzettingen voorkomen zijn. Dat waren lang niet allemaal dramatische gevallen - het komt ook regelmatig voor dat de betaling even vergeten wordt door bijvoorbeeld een lange vakantie. Maar, vertelde McDaniel, "We hebben vaak een neerwaartse spiraal kunnen keren".

Een belangrijke wijziging in het nieuwe convenant ten opzicht van het oude is dat huurders die overlast veroorzaken niet meer worden uitgezonderd. "Ook in overlastgevallen wordt nu gekeken of er een zorgvraag achter zit. Dat getuigt van durf van de kant van Rijnhart Wonen", aldus McDaniel.

Er blijven nu nog drie groepen over waarop het convenant niet van toepassing is. Dat zijn huurders die de wet hebben overtreden door bijvoorbeeld hennep te telen in of bij de woning, huurders die geen verblijfsstatus hebben en mensen die onrechtmatig in een huis wonen.        

Meer berichten