Roeiers liggen te wachten voor de start tijdens de Zijlhead van vorig jaar. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
Roeiers liggen te wachten voor de start tijdens de Zijlhead van vorig jaar. | Archieffoto: J.P. Kranenburg

Aftrap roeiseizoen met Zijlhead

Algemeen Sport

Hoewel het nog midden in de winter is, komt de eerste roeiwedstrijd van het jaar er aan. Zondag 5 februari organiseert A.L.S.R.V. Asopos de Vliet voor de 47e keer de Zijlhead, een wedstrijd op de Zijl, die de grens vormt van Leiden en Leiderdorp.

Het roeiniveau in Leiden ligt erg hoog. Dat bleek afgelopen zomer tijdens de  Olympische Spelen weer eens, toen de Leidse roeiers Nicole Beukers (geboren en getogen in Leiderdorp) en Boudewijn Röell een medaille pakten met respectievelijk de vrouwen dubbel vier en de Holland 8.

De Zijlhead is het eerste moment van het roeiseizoen dat ploegen tegen elkaar zullen strijden. Omdat de wedstrijd in zijn afstand en omstandigheden lijkt op de drie komende grote nationale wedstrijden, is het een meetmoment om te zien hoe goed elke ploeg en vereniging is voorbereid op het seizoen.

De Zijlhead is een achtervolgingsrace over een afstand van 4,3 kilometer en begint om 10.00 uur ter hoogte van de Spanjaardsbrug. De finish ligt bij de Kaagsociëteit (als het weer dit toelaat). De tijden worden waargenomen en omgerekend aan de hand van leeftijd, geslacht, roei-ervaring en boottype. De winnaar zal dus niet de absoluut snelste, maar de relatief snelste ploeg zijn.

De prijsuitreiking vindt rond 12.00 uur plaats in de sociëteit van Asopos de Vliet, aan de Zijlstroom 137 in Leiderdorp.

Uit de krant