Voorzitter Willem van Moort van de  raad van bestuur van BplusC in de Leiderdorpse bibliotheek.
Voorzitter Willem van Moort van de raad van bestuur van BplusC in de Leiderdorpse bibliotheek.

Brainstormen over de bibliotheek in 2020

Algemeen

• 'We proberen het dorp vier dagen lang te entertainen en mee te laten denken'

meedenken ♦ Hoe moet de Leiderdorpse bibliotheek er in 2020 uitzien? De gemeente Leiderdorp en het bestuur van BplusC, de organisatie waar de bieb onder valt, wil daar graag over brainstormen met zoveel mogelijk Leiderdorpers.

Daarom wordt van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 november de Week van de Bibliotheek georganiseerd in De Sterrentuin. Vier dagen vol optredens en leuke en interessante activiteiten voor jong en oud (zie ook het artikel hieronder). "We proberen het dorp vier dagen lang te entertainen en mee te laten denken", aldus Willem van Moort, voorzitter van de raad van bestuur van BplusC.

De bibliotheek in Leiderdorp moet veranderen, dat staat vast. De tijd dat bibliotheken simpelweg plekken waren om fysieke boeken te lenen en naslagwerken te raadplegen, is lang voorbij. Vanzelfsprekend moet het aanbod in een moderne bibliotheek worden uitgebreid met digitale boeken, maar de verandering gaat veel verder. Van Moort: "De bibliotheek moet ook een plek worden waar mensen in contact gebracht worden met kunst en cultuur, en een plek waar ontmoeting en debat plaatsvinden. Kortom, een service- en samenkomstcentrum voor iedereen. Dat is ook vastgelegd in de nieuwe bibliotheekwet, die op 1 januari 2015 is ingegaan. Kennis, kunst en contact zijn de nieuwe kernwoorden, dat wordt de meetlat, voor alle gemeenten en alle vestigingen."

In Leiderdorp komt er nog de uitdaging bij dat de gemeente vorig jaar besloten heeft met ingang van 2018 twee ton te korten op de subsidie voor de bibliotheek, wat betekent dat het jaarbudget omlaag gaat van 350.000 naar 150.000 euro. Of het mogelijk is daarmee rond te komen in de bibliotheek-nieuwe-stijl is een vraag die Van Moort nog even laat liggen. "We willen eerst van de Leiderdorpers weten hoe zij hun ideale bibliotheek zien. Vervolgens kan de gemeente daarmee aan de slag om beleid te maken."

In Leiden zijn vorig jaar al de meningen van de burgers over de toekomst van de bibliotheek gepeild. "De Week van BplusC trok toen 5700 bezoekers die 700 verschillende ideeën aandroegen", vertelt Van Moort. "Het bleek dat mensen een bibliotheek willen met plek om te lezen, te leren, te dansen, een radio-uitzending te maken, etc. Daar gaan we mee aan de slag, we gaan een heel flitsend centrum neerzetten. Met een concertzaal en horeca waar je niet alleen een kopje koffie kan drinken maar een hele maaltijd kan krijgen. Maar ook met 'stiltecoupés' want er zijn heel wat mensen die naar de bibliotheek komen om te studeren of te werken. Die zitten niet te wachten op geluid van een jazzcombo."

Nu is de situatie van BplusC in Leiden wel een heel andere dan in Leiderdorp. Niet alleen omdat Leiden veel groter is, maar ook omdat de gemeente daar een veel breder aanbod aan diensten afneemt van de organisatie. BplusC staat voor Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur en Leiderdorp gebruikt daar tot nu toe alleen de bibliotheekpoot van. Al kan dat natuurlijk veranderen…

Flitsend centrum

"Ik vind dat Leiderdorp ook een flitsend centrum verdient", zegt Van Moort, "waar inwoners alles vinden wat we van de wet moeten bieden én wat zij van een bibliotheek verlangen." Wat dat laatste betreft, hoopt hij in de Week van de Bibliotheek zoveel mogelijk input te krijgen.

"We maken een aantrekkelijk programma om publiek te trekken. Tussendoor spreken we met de bezoekers over waar het wat hen betreft heen zou moeten met de bibliotheek. We hopen dat het er veel mensen komen om hun ideeën te spuien. Laat je horen, het kan niet gek en wild genoeg zijn!"

Uit de krant