Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Photo by Roman Kaiuk from Pexels

Einde van 96-jarige damclub

  Sport

De Leiderdorpse Damclub (LDC) is niet meer. Het besluit om de bijna 100-jarige club op te heffen, is vorige week genomen, melden oud-voorzitter Reginald Lindemans en oud-penningmeester Alex Zwanenburg. 

Door: Corrie van der Laan

Het bestuur zag geen andere mogelijkheid; de club had te weinig actieve leden en geen onderkomen meer nadat gebruik van ’t Buurthuis te duur werd.

De LDC moest in de 96 jaar van zijn bestaan meermalen verhuizen, en altijd ongewild, schrijven Lindemans en Zwanenburg. “Het kostte steeds veel moeite om een nieuw adres te vinden. Tot ons geluk konden we twee jaar geleden terecht in ‘t Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan in Leiderdorp. Geheel onverwacht hoorden we bij het begin van het nieuwe seizoen dat ‘t Buurthuis een tarief van 20 euro per uur ging vragen.” Dat bedrag kon de club uit de contributie niet opbrengen, stellen de oud-bestuursleden, en uiteindelijk werd dit mede de aanzet tot de definitieve opheffing van de club.

Daarnaast was het teruglopen van het ledenaantal een probleem. LDC raakte veel enthousiaste dammers kwijt door overlijdens en verhuizingen, en de aanwas van nieuwe leden stokt al jaren. Bij de leden die over zijn, was – ook al door de lange periode van inactiviteit vanwege corona – de animo om actief leden te gaan werven en een nieuw onderkomen te zoeken verdwenen.

In 2025 zou de LDC honderd jaar hebben bestaan, maar die mijlpaal gaat de club nu niet halen. Lindemans en Zwanenburg hebben al wel een bestemming gevonden voor het geld dat nog in kas is: “In het reglement uit 1925 staat dat bij opheffing de kasgelden naar ‘de algemeene armen’ moeten gaan. Er gaan daarom zendingen naar de Philipijnen, Indonesië en naar een door de kerk te bepalen doel. Het materiaal gaat naar Suriname, alwaar oud-LDC-lid Glenn Hardenberg hoopt een damclub te kunnen oprichten”, laten ze weten.

Meer berichten