Logo leiderdorpsweekblad.nl

RCL tegen nationaal team Salomonseilanden

  Sport

RCL maakt zich op voor een exotische afsluiting van het seizoen. Op zaterdag 1 juni om 14.30 uur speelt de Leiderdorpse Racing een 'interland' tegen het nationale elftal van de Salomonseilanden. Dit team onder leiding van Leiderdorper Wim Rijsbergen verblijft gedurende drie weken in Nederland ter voorbereiding op de Pacific Games en speelt een aantal oefenduels door het gehele land.

De Salomonseilanden liggen in het westelijk deel van de Grote Oceaan in de buurt van Nieuw Guinea. Het land heeft ongeveer 600.000 inwoners en staat op de 139e plaats op de FIFA-ranking. De ploeg bereidt zich voor op de Pacific Games, zo ongeveer de Olympische Spelen voor alle eilanden in de Pacific. die in juli op het eiland Samoa zullen worden gehouden.

RCL-voorzitter Dick van der Bijl is nog maar nauwelijks bekomen van de schrik. "Ik had de benoeming van Wim Rijsbergen in de pers nog niet opgemerkt toen ik op een zondagavond werd gebeld door iemand van de Netherlands Oceania Support Foundation. Zij behartigen de belangen van de Solomon Islands Football Federation. Deze Paul Driessen begon een enthousiast verhaal te vertellen over de mogelijkheid om in Leiderdorp een heuse interland te komen spelen. Ik dacht aanvankelijk dat ik gefopt werd door één van mijn vrienden of dat ik was beland in candid camera, maar al spoedig bleek dat het allemaal heel serieus was. Wim Rijsbergen heeft een huis op steenworp afstand van sportpark De Bloemerd en wij kunnen trots zijn op dit icoon die actief was op twee WK's in Duitsland (1974) en Argentinië (1978). Bijna alleen om die reden al organiseren wij graag op ons mooie sportpark een dergelijke match."

Wim Rijsbergen en zijn assistent Jan van Deinsen maakten recent een korte trip naar de Salomonseilanden. Daar selecteerden zij 23 spelers voor de trip naar Nederland. De spelers komen uit voor clubs als de Solomon Warriors, Henderson Eels en Waitakere United. Eerder was de Nederlandse trainer Foppe de Haan al actief als bondscoach van Tuvalu en op basis van die positieve ervaringen heeft de bond van de Salomonseilanden nu ook een Nederlandse Technische Staf aangetrokken. Na deelname aan de Pacific Games is een verder gelegen doel deelname aan het Wereldkampioenschap Voetbal.

De trip door Nederland staat ook in het teken van het kennis maken met de cultuur van de eilanden. De spelers van het team zullen na afloop een traditionele dans uitvoeren, uiteraard gehuld in een traditionele outfit. Op de vraag of de voorzitter zelf nog zal inhaken is Van der Bijl duidelijk: "Nee, dat gaat niet gebeuren. Ik heb de motoriek van een tuinhek, maar als we worden uitgenodigd om daar een uitwedstrijd te spelen, dan ben ik er klaar voor!"

Meer berichten