Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het voormalige kantoor van de gemeentewerf heeft wel een opknapbeurt nodig voordat de bibliotheek hier terecht kan.
Het voormalige kantoor van de gemeentewerf heeft wel een opknapbeurt nodig voordat de bibliotheek hier terecht kan. (Foto: J.P.Kranenburg)

Bibliotheek tijdelijk naar gemeentewerf

  Politiek

ls De Sterrentuin verbouwd wordt, krijgt de Leiderdorpse openbare bibliotheek een plek in het voormalige gemeentewerfkantoor aan de Simon Smitweg. Tenminste, dat is de meest waarschijnlijke optie. Het alternatief is dat Leiderdorp minimaal een half jaar helemaal geen bibliotheek heeft, en dat lijkt vooralsnog niemand te willen.

Maandagavond 27 mei kreeg de Leiderdorpse politiek uitleg over de plannen voor tijdelijke huisvesting van de bibliotheek. Aanvankelijk was het idee om de bibliotheek, in sterk afgeslankte vorm, tijdens de verbouwing in De Sterrentuin te handhaven. Maar dat blijkt niet te kunnen in verband met de veiligheid van personeel en bezoekers. Bovendien zou de bieb dan enkele malen binnen het pand moeten verschuiven, waar ook een flink kostenplaatje aan zit. Een andere optie was om een geschikte locatie in het dorp te huren. Daarbij was probleem dat een betaalbare plek voor een periode van minder dan een jaar niet te vinden is.

Het leegstaande kantoor van de gemeentewerf, dat eigendom is van de gemeente Leiderdorp, is prima geschikt te maken voor tijdelijke huisvesting van de bibliotheek, zo werd maandag verteld. De kantoorruimte en de kantine worden dan samengetrokken, wat plek oplevert om ca. 17.000 van de huidige 45.000 boeken uit te stallen. In een naastgelegen loods kunnen de overige boeken worden opgeslagen. Bovendien is de locatie makkelijk te bereiken en is er genoeg parkeerruimte. Voor het verbouwen en aanpassen van de werf moet gerekend worden met een kostenpost van 80.000 euro.

Directeur Willem van Moort van BplusC, de bibliotheekorganisatie waar de Leiderdorpse bieb onder valt, kan prima leven met tijdelijke huisvesting in de gemeentewerf, zo liet hij maandag weten. Alles beter dan de zogeheten nul-optie, waarbij Leiderdorpers gedurende de verbouwperiode verwezen worden naar de Leidse vestigingen van BplusC. "Dan zeggen mensen hun abonnement op wat een tekort van 110.000 euro op de begroting kan betekenen."

De Leiderdorpse gemeenteraad krijgt in september de keuze voorgelegd tussen de nul-optie en de tijdelijke verhuizing naar het gemeentewerfkantoor.

Als alles volgens plan gaat, begint de verbouwing van De Sterrentuin komend najaar – of in ieder geval uiterlijk 1 januari 2020. Na de zomer van volgend jaar moet de bibliotheek dan weer terug kunnen verhuizen.

Meer berichten