'Regiogemeenten moeten in gesprek blijven over nauwere samenwerking'
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Laila Driessen in het Leiderdorpse gemeentehuis tijdens de persconferentie na afloop van het werkbezoek van Smit aan Leiderdorp.
Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Laila Driessen in het Leiderdorpse gemeentehuis tijdens de persconferentie na afloop van het werkbezoek van Smit aan Leiderdorp. (Foto: J.P. Kranenburg)

'Regiogemeenten moeten in gesprek blijven over nauwere samenwerking'

  Politiek

De vijf gemeenten in de Leidse regio moeten met elkaar in gesprek blijven over nauwere samenwerking. Dat heeft Commissaris van de Koning Jaap Smit de Leiderdorpse gemeenteraad en het college van B en W op het hart gedrukt tijdens zijn werkbezoek van woensdag 13 maart.

Door: Corrie van der Laan

Na het vaststellen van de Toekomstvisie Leidse Regio in 2016 lukte het een stuurgroep onder leiding van Eelco Brinkban in 2017 niet om een samenwerkingsvorm te vinden waarin de gemeentebesturen zich kunnen vinden. Sindsdien lijkt er weinig meer te gebeuren op dit gebied. "Ik heb daarover mijn zorgen geuit", zei Smit na afloop van het bezoek. Vooralsnog wil de provincie de gemeenten niets opleggen. "Ik kom hier niet met de boodschap van 'nog even en we moeten ingrijpen'", aldus Smit. Maar het proces moet niet "in stilstaand water" terecht komen, waarschuwde hij. "Blijf in contact, blijf zoeken naar manieren om de krachten te bundelen", was zijn boodschap.

Het was het eerste officiële werkbezoek van de Smit als Commissaris van de Koning aan Leiderdorp. Een gemeente die hij goed kent; hij woonde er in zijn middelbare schooltijd.

Woensdag sprak hij niet alleen met het gemeentebestuur maar ook met vertegenwoordigers van lokale instanties en organisaties als Incluzio, de Leiderdorpse Ondernemers Vereniging, woningcorporatie Rijnhart Wonen en de kerken. Dat om  een indruk te krijgen van het maatschappelijk leven in de gemeente. Een indruk die vooral positief was. "Er is hier een goede sfeer van 'We doen het met elkaar en voor elkaar'", prees hij.

Ook problemen kwamen aan de orde. Zoals de voortdurende fileproblemen op de A4 bij Leiderdorp en de traagheid van Rijkswaterstaat bij het werken aan oplossingen. "Een doorn in het oog", zoals burgemeester Laila Driessen het noemde.

Maar over het algemeen gaat het goed met de gemeente, concludeerde Smit. "Er zijn hier geen ernstige dingen aan de hand, Leiderdorp zit in rustig vaarwater."

Meer berichten