Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De studenten vroegen mensen onder meer of ze een tweede slot gebruiken op hun fiets. | Foto: PR&nbsp;</p>

De studenten vroegen mensen onder meer of ze een tweede slot gebruiken op hun fiets. | Foto: PR 

(Foto: PR)

Geef fietsendieven geen kans!

  Politie

Rondom de Winkelhof is in 2020 en 2021 het aantal fietsendiefstallen gestegen. Reden voor politiestudenten Boris Dijkstra en Martin van Beelen om een project te starten met als doel te onderzoeken hoe dit komt en hoe het aantal diefstallen teruggedrongen kan worden.

In 2022 meldden 22 mensen zich bij politie Leiden-Noord - waar ook Leiderdorp onder valt - die aangifte deden van diefstal van hun fiets in de omgeving van de Winkelhof. Dit jaar, tot aan oktober, waren dat al 19 fietsen. De cijfers doen lijken alsof er weinig fietsen worden weggenomen, maar het daadwerkelijke aantal diefstallen ligt mogelijk hoger. De ervaring leert dat de aangiftebereidheid bij diefstal van een fiets erg laag is. De reden waarom mensen geen aangifte doen is divers: men denkt dat zij hun gestolen fiets toch niet meer terugkrijgen of dat de fiets zo oud is dat de verzekering er geen euro meer voor uitkeert. “Doordat deze mensen geen aangifte doen, weten wij dus niet goed hoe veel fietsen er nu echt gestolen worden. De politie kan daardoor een ander beeld krijgen omtrent een probleem”, legt Martin uit. 

De studenten stonden voor hun onderzoek, meerdere dagen bij het winkelcentrum. Zij hebben gevraagd hoeveel mensen een tweede slot gebruiken op hun fiets. Boris verteld: “Meer dan de helft van de mensen geeft aan dat zij geen tweede slot hebben. De mensen die wél een tweede slot hebben, gebruiken deze niet correct of soms helemaal niet.”


Camerabewaking

Dat in de garage van het winkelcentrum twee fietsenstalling zijn met camerabewaking bleek ook bij maar weinig mensen bekend. Eén bevindt zich in de parkeergarage vlakbij de entree van de Albert Heijn en één bevindt zich grenzend aan de parkeergarage vlakbij Grand Café Hofplein. “Wanneer je je fiets in een bewaakte stalling zet, neemt daarmee de kans op een diefstal natuurlijk aanzienlijk af,” aldus Martin. 

De komende maanden zal er door de studenten extra aandacht geschonken worden aan het probleem. Zo zullen zij bij het winkelcentrum regelmatig bezoekers bewustmaken van het risico op diefstal en wijzen op de bewaakte stalling. “Uiteraard staan we dan ook klaar om een praatje te maken met de mensen en hen te voorzien van praktische tips om hun fiets beter te beveiligen”, besluit Boris.


Hoe beveilig ik mijn fiets?

• De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als alleen een wiel vastgezet is, kan altijd nog het frame zonder wiel gestolen worden.  

• Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal.

• Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.

• Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. 

• Een beugelslot kunt u het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

• Lees meer tips op stopfietsdiefstal.nu.

Meer berichten