Logo leiderdorpsweekblad.nl
Een indrukwekkende uitstalling van wapens, ingezameld in de politieregio Den Haag.
Een indrukwekkende uitstalling van wapens, ingezameld in de politieregio Den Haag. (Foto: Regio15 Sebastiaan Barel)

Actie ‘Drop je knife’ levert 505 wapens op

  Politie

Tafels vol met messen, nep- en echte vuurwapens en daarnaast heel veel munitie. De regionale oogst van de landelijke wapeninleveractie ‘Drop je knife, doe wat met je life’, die liep van 11 tot en met 17 oktober, werd vorige week dinsdag uitgestald in het voormalige politiekantoor aan de Elisabethhof in Leiderdorp.

In de politieregio Den Haag, waar ook de Leidse regio onder valt, zijn in totaal 505 wapens ingeleverd. De actie was vooral gericht op jongeren, die werden opgeroepen hun messen in te leveren. Dat kon anoniem en straffeloos door ze op politiebureaus in afgesloten containers te gooien. Doel van de actie was om zoveel mogelijk wapens van de straat te halen en zo de dorpen en steden veiliger te maken. 

Vuurwapens inleveren kon ook maar dat moest vanwege het gevaar op afspraak; een agent in burgerkleding kwam het wapen dan thuis ophalen. Vuurwapens worden wel gecontroleerd of deze niet bij misdrijven zijn gebruikt. Zo niet, is er ook geen strafvervolging voor het wapenbezit. 

De politie laat weten dat de wapens op een geheime locatie zullen worden vernietigd. Historisch ogende wapens worden door experts onderzocht op authenticiteit en worden - indien bevestigd - overgedragen aan musea.

Meer berichten