Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Jelle Hilhorst focust zich dit jaar volledig op de bouw van de Eco XII. | Foto: PR</p>

Jelle Hilhorst focust zich dit jaar volledig op de bouw van de Eco XII. | Foto: PR

(Foto: PR)

Leiderdorper werkt aan auto van de toekomst

  Human Interest

Op 1 kg waterstof 3400 km afleggen? Jelle Hilhorst uit Leiderdorp werkt dit studiejaar met 22 andere studenten van de TU Delft aan ‘s werelds meest efficiënte auto op waterstof.

Door te blijven innoveren en de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is, willen de studenten laten zien wat er allemaal realiseerbaar is. Met hun hyper-efficiënte waterstof stadsauto hoopt het team komend jaar het belang van waterstof en duurzaamheid te laten zien.

Het Eco-Runner Team Delft is een zelfsturend team van studenten van de TU Delft. De studenten, allen van verschillende studies, ontwerpen en bouwen al sinds 2005 elk jaar zelfstandig een nieuwe auto die op waterstof rijdt.


Eco XII

Een heel jaar zet Jelle vrijwillig zijn studie opzij om zich in de D:DREAM Hall, een speciaal ingericht locatie op de campus van de technische universiteit, volledig te focussen op de bouw van de waterstof auto, de Eco XII. Komend voorjaar wil hij vol voor de titel gaan tijdens de Shell Eco-marathon, een wereldwijde competitie voor energie-efficiëntie waarbij deelnemers auto’s bouwen om de hoogst mogelijke brandstofefficiëntie te bereiken. 

Jelle, de vehicle dynamics engineer van het team, is verantwoordelijk voor onder meer het sturen, de wielen, de ophanging en het remmen van de auto. “Ik ben altijd al bezig geweest met technische hobby projecten, daarom ben ik ook naar Delft gekomen. Om daar nu in zo’n project mee bezig te kunnen zijn is erg gaaf. Daarnaast is het erg leuk om met zo’n ambitieus team te werken aan een duurzamere toekomst. Met de fantastische resultaten van afgelopen jaar op zak is er al een goede basis gelegd.”

Zo heeft het voorafgaande team als alternatief voor de afgelaste Shell Eco-marathon 2021 vanwege COVID-19, zelf een competitie met andere studententeams georganiseerd en deze gewonnen met een efficiëntie van 3.396 km op een kilo waterstof. Dit is een afstand verder dan van Nederland naar Turkije. Tevens heeft de Eco-Runner XI een wereldrecord gevestigd met de waterstofauto door met een beperkte hoeveelheid brandstof 1.196 kilometer af te leggen.


Groen alternatief

Dat Eco-Runner Team Delft op waterstof rijdt is niet zonder reden. Waterstof is licht, heeft een hoge energiedichtheid en is volledig groen te produceren en te gebruiken. Het gebruik en de behoefte aan waterstof in de energietransitie kan daarom niet worden onderschat volgens Jelle. “Wij gebruiken waterstof voor de mobiliteit, een sector die goed is voor wel 25% van de wereldwijde CO2 uitstoot maar waterstof is enorm veelzijdig en kan in veel verschillende sectoren als groen alternatief worden ingezet. Naast dat het een enorme rol zal (moeten) gaan spelen in de opslag van de energievoorziening van Nederland kan ook in de industrie staal of kunstmest worden gemaakt op een duurzame manier door gebruik van waterstof.”


Efficiëntie

Naast het gebruik van waterstof is ook de efficiëntie van hoog belang. Dit betekend dat Eco-Runner enorm veel aandacht schenkt aan bijvoorbeeld de aerodynamica en het gewicht. Dat heeft er voor gezorgd dat op dit moment de Eco XI minder luchtweerstand ondervindt dan een wielrenner uit de Tour de France. “Naast dat we een duurzame energiebron moeten gebruiken, moeten we ook minder energie gebruiken. De auto van afgelopen jaar is dan ook 65 keer zo efficiënt als de gemiddelde benzineauto van vandaag de dag”.

De Shell Eco-marathon vindt plaats aan het einde van het studiejaar. De locatie voor de race in 2022 is nog niet bekend gemaakt.

Meer berichten