Logo leiderdorpsweekblad.nl
Marieke Weishaupt van het Milieu Educatief Centrum bekijkt het nieuwe informatiebord samen met Sebastiaan Bakx die wethouder Binnendijk een handje hielp met de onthulling.
Marieke Weishaupt van het Milieu Educatief Centrum bekijkt het nieuwe informatiebord samen met Sebastiaan Bakx die wethouder Binnendijk een handje hielp met de onthulling. (Foto: J.P. Kranenburg)

Duidelijkheid over losloopgebieden

  Duurzaam & Groen

"Dit was wel nodig, nu weet je tenminste waar je aan toe bent." Een toevallig langslopend echtpaar is blij met het nieuwe informatiebord bij het Milieu Educatief Centrum aan de rand van De Houtkamp, dat net daarvoor is onthuld door wethouder Daan Binnendijk.

Op het bord staat een grote plattegrond van het Leiderdorpse park met daarop duidelijk aangegeven waar honden welkom zijn en waar en wanneer ze los mogen lopen. Voorheen was dat niet altijd even helder, aldus het echtpaar, en dat kon wel eens discussies met handhavers opleveren als ze hier wandelden met hun hond.

Sinds 16 juli zijn er meer losloopgebieden in zowel park De Houtkamp als park De Bloemerd. Vooral in de herfst en de winter, tussen 1 oktober en 1 april, krijgen honden de ruimte. In de Houtkamp mag dan bijvoorbeeld ook de riem af op het grote grasveld middenin het park. In de lente en zomer moeten ze daar wel aan de lijn. Ook al omdat het grasveld dan veel gebruikt wordt door spelende kinderen en andere recreanten.

In De Houtkamp zijn vijf informatieborden geplaatst en in De Bloemerd drie waarop de nieuwe situatie zichtbaar wordt gemaakt. Maar Binnendijk benadrukte dat de borden beslist niet alleen bedoeld zijn om hondenbezitters te wijzen op de plekken waar ze hun dieren moeten aanlijnen. Het is heel bijzonder dat we deze parken hebben, stelde hij. Zeker De Houtkamp. "Dit is een bos middenin het dorp. En niet zomaar een bos, maar één van 18 hectaren, inclusief 1,8 hectare heemtuin. Dat is zo uniek dat we graag extra uitleg geven over wat hier allemaal te zien en te doen is." De verruiming van de hondenlosloopgebieden was een mooie aanleiding om de informatieborden nu neer te zetten.

De komende tijd zal wel extra gehandhaafd worden. Wie zijn hond laat loslopen waar dat niet mag, kan rekenen op een boete van ca. 95 euro.

Meer berichten