Een scène uit Sangria. | Foto: Wim Kersbergen
Een scène uit Sangria. | Foto: Wim Kersbergen Foto: Wim Kersbergen

Spanning en vaart in ‘Sangria’

Cultuur Recensie

Pff… even bijkomen, het moet nog even bezinken, er gebeurt zoveel, heftig’… Dat zijn de reacties van het publiek bij het verlaten van de theaterzaal na afloop van de premièrevoorstelling Sangria van Toneelvereniging Toverlei in Leiderdorp.

Door: Laurens Raymakers

In een snel tempo nemen de spelers je mee in het verhaal, waarbij de teksten in (soms te) hoog tempo opgevoerd worden.

Het verhaal speelt zich af op het platteland in het pension van Ger en Gerda, met als gasten de kunstkenners Joris en Margot. Joris’ assistente Galina heeft hier vroeger gewoond en dit pension geregeld. Het platteland is dreigend op de achtergrond aanwezig. Betsie en Linda, schoonmaaksters en ‘hosselaars’ kijken vanaf de zijlijn toe…

Bijna als een mitrailleur vuurt barvrouw Gerda de filosofische beschouwingen af op haar gasten. In het samenspel met Margot voel je als toeschouwer daarbij de spanning tussen beiden oplopen. De ordinair ogende schoonmaaksters Betsie en Linda weten in hun spel het midden te houden tussen de nodige zelfverzekerdheid en onderliggende kwetsbaarheid. 

Vanaf de openingsmonoloog weet Galina haar worsteling met wie ze is krachtig voor het voetlicht te brengen. Langzaam neemt de spanning tussen de acteurs toe, er ontstaat een dreigende sfeer, maar je voorziet niet hoe het afloopt. Heel verrassend is de ontknoping, die tegelijk ook de nodige vragen oproept over wat erna nog zou gebeuren met de personages. 

Qua uitvoering zijn er complimenten voor mooi stil spel, vlotte scènewisselingen, mooi getimed licht en geluid. 

Sangria is nog te zien op vrijdag en zaterdag 3 en 4 februari 20.30 uur en zondag 5 februari 14.30 uur. Entree € 15,-. Speellocatie: De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Reserveren: www.toverlei.nl 

Uit de krant

Uit de krant