Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>V.l.n.r. Fredy E. Wubben (kunstenaar), Rik van Woudenberg (wethouder), Nurmohamed Twahied (beleidsmedewerker cultuur) en Harri&euml;t Macdaniel onthullen &lsquo;Ode aan de Muziek&rsquo;.</p>

V.l.n.r. Fredy E. Wubben (kunstenaar), Rik van Woudenberg (wethouder), Nurmohamed Twahied (beleidsmedewerker cultuur) en Harriët Macdaniel onthullen ‘Ode aan de Muziek’.

(Foto: Nelleke Thissen)

Naam en nieuwe plek voor kunstwerk

  Cultuur

Ooit stond het bij de Muzenhof, daarna bij de Menswording kerk, maar nu luistert het V-vormige kunstwerk van Fredy E. Wubben een aan de Engelendaal gelegen ingang van park De Houtkamp op. Door sloop van beide gebouwen moest het steeds verkassen. Behalve zijn derde lokatie kreeg het kunstwerk ook voor het eerst een naam. ‘Ode aan de Muziek’ werd afgelopen vrijdag op zijn nieuwe stek onthuld.

Door:  Nelleke Thissen

Fredy E. Wubben maakte het kunstwerk in 1987 voor het toenmalige theater Muzenhof, waarin onder meer de muziekschool zat. Daarom had het beeld, zo legt de kunstenares uit, een relatie met muziek. Het heeft de vorm van een uit de grond oprijzende stalen ‘V’. Bovenin is een opening waaruit lijntjes golven als symbool van een notenbalk. De golfjes waren oorspronkelijk zilverkleurig maar hebben nu een rode tint gekregen. 

Tot de sloop van Muzenhof (begin 2008) stond het kunstwerk (zonder titel) aan de achterkant van het theater aan de Engelendaal, ter hoogte van waar nu De Ommedijk is. In 2009 kreeg het een plek bij de Menswording Kerk aan het Heelblaadjespad. Ook dit gebouw is inmiddels tegen de vlakte zodat wederom een nieuwe stek gevonden moest worden.


Juiste omlijsting

Na het bekend worden van de sloopplannen van de Menswording trok buurtbewoonster Harriët Macdaniel er op de fiets op uit om in Leiderdorp een geschikte plaats voor het kunstwerk te zoeken. Ze deed dit, zo zegt ze, vanuit haar passie voor kunst in de openbare ruimte en heeft diverse locaties uitvoerig bekeken. Haar uiteindelijke keuze viel op een stukje gras bij een ingang van park De Houtkamp aan de Engelendaal, schuin tegenover de Gallaslaan. “De bomen geven het kunstwerk de juiste omlijsting en vormen een hoge achtergrond waartegen de gegolfde bogen goed uitkomen”, licht ze toe. Verder concludeerde Macdaniel dat het beoogde stukje gras niet gebruikt wordt zodat het kunstwerk niet in de weg staat. Ze stuurde haar voorstel naar het college van burgemeester en wethouders.


Precies op tijd

“Het kwam precies op tijd”, laat wethouder Rik van Woudenberg (D66, cultuur) weten. “We hadden al een plek op het oog, op het grasveld bij de hoek Engelendaal/Laan van Berendrecht. Maar de huidige locatie is beter. Het kunstwerk komt hier meer tot zijn recht”. Tot die conclusie is ook Fredy E. Wubben gekomen nadat ze samen met Aris de Bakker van de Kunstcommissie beide plekken had bekeken. Samen hebben ze precies uitgemeten waar het beeld moest staan. Over het uiteindelijk resultaat is ze zeer tevreden, zo liet ze bij de ‘onthulling’ weten. 

Haar bemoeienis met de nieuwe plek heeft Fredy inspiratie gegeven voor een naam. Haar kunstwerk heet nu ‘Ode aan de Muziek’, zo maakte ze vrijdag bekend. Een passende relatie met het voormalige Muzenhof dat zo’n 500 meter verderop lag.

Meer berichten