Logo leiderdorpsweekblad.nl
Met de ruggen naar elkaar, want we willen niet altijd spelen! | Foto: PR Platform Hondenvrienden
Met de ruggen naar elkaar, want we willen niet altijd spelen! | Foto: PR Platform Hondenvrienden (Foto: PR)
Hondenweer

Spelen

  Column

De hond is een bovenstebeste, trouwe vriend. En een sociaal dier. Dat dit opmerkelijk sociale karakter volgens recente wetenschappelijke inzichten het gevolg is van een erfelijke afwijking of dna-vergissing, doet er niet zo veel toe. Voor de fijnproever: ze schijnen te lijden aan een hondenvariant van het Williams-Beuren-syndroom bij de mens. 't Is maar dat u het weet.

Maar een goede, sociale vriend is natuurlijk nog geen allemansvriend. Dat zijn wezenlijk verschillende zaken. En dat wordt nogal eens vergeten.

U kent en herkent de situatie. U loopt met uw hond aan de lijn, of laat hem vrij rennen waar dat is toegestaan. Komt er een ander baasje aan, met een andere hond. En negen van de tien keer is dan het basisidee: leuk, kunnen ze lekker samen spelen! En hup, ze worden op elkaar afgestuurd. Alsof elke hond het vriendje of vriendinnetje is of wil zijn van elke andere hond. Alsof elke hond zonder uitzondering en altijd wil spelen met de eerste de beste hond die hem of haar tegemoet komt. Natuurlijk niet! Lang niet alle honden hebben in alle gevallen zin om met alle andere honden te spelen, of zelfs maar even mee om te gaan.

En hoe raar is dat eigenlijk? Stel: u loopt op straat, gewoon even een blokje om, zonder de hond dit keer. Er komt u iemand tegemoet, ook alleen. Gaat u dan direct handen schudden, elkaar figuurlijk besnuffelen, gelijk vrolijk samen spelen? Ongeacht wie degene is die u op straat tegenkomt? Of u hem of haar nu kent of niet – en de kans is groot dat u een willekeurige voorbijganger simpelweg niet kent. Nee, dat doet u natuurlijk niet! En wie het wel doet, zal snel voor raar, opdringerig, hinderlijk worden versleten. Ergernis opwekken of erger. Misschien dat u uw medewandelaar toeknikt of een fijne dag wenst, maar daar houdt het meestal mee op.

Waarom zou dat voor honden anders zijn? Waarom moeten zij doen wat wij zelf niet doen of wensen te doen? Ga, kortom, niet standaard uit van de gedachte dat honden altijd met elkaar willen spelen. Want wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook uw hondje niet…!

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Zie ook Facebook: Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten