Logo leiderdorpsweekblad.nl
Hondenweer

Proost!

  Column

December ligt weer achter ons. Een mooie maand, vol feestdagen. Niet zelden dagen waarop lekker gegeten en gedronken wordt, soms veel gegeten en stevig gedronken. Ach ja, dat drinken gaat ook zo eenvoudig. Een glas, een beker, een flesje, een blikje – we zetten het aan onze mond en nippen of klokken het naar binnen. Makkelijk zat.

Het is misschien maar goed, dat honden niet meedoen aan die gewoonte van dat stevige drinken. Het zou dan een behoorlijke knoeiboel worden, want honden zijn slordige drinkers. Ze slobberen meer, zo lijkt het, en laten altijd een waterspoor na. Plus water aan hun kin.

Geloof het of niet, maar over de vraag hoe honden precies drinken loopt een serieus debat. Een wetenschappelijk debat, jawel, tussen onderzoekers van gerespecteerde universiteiten. Hoewel dat debat nog niet beslist is – laat dat maar aan wetenschappers over, om het niet met elkaar eens te worden! – lijkt het niet zo te zijn dat honden hun drinken oplepelen. Dat werd lang gedacht, en daar lijkt het ook op als je naar een drinkende hond kijkt.

Nee, er gebeurt iets anders. De honden zorgen met hun tong in het water voor een specifieke beweging van dat water, een bepaalde dynamiek. Er ontstaat een soort van kolom van water, en die happen ze dan snel naar binnen. Ze drinken dus eigenlijk niet met hun tong, maar gebruiken die om de waterkolom te maken. Net als katten trouwens, maar die doen dat subtieler en verzoorzaken dan ook meestal minder waterschade.

Het zou wat zijn, als mensen zouden drinken als honden en katten. Best ingewikkeld, maar wie weet zou het drankgebruik in december er door afnemen. Maar ja, moedertje natuur heeft nu eenmaal anders beslist en dus alsnog: proost op het nieuwe jaar…!

Deze bijdrage is verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. Wij zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Hebt u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via hondenvriendenleiderdorp@gmail.com. Volg ons ook op Facebook: Platform Hondenweer - HVL

Meer berichten