Afbeelding

Leiderdorp moet niet 1,5, maar 2 miljoen euro bezuinigen

Algemeen

De gemeente Leiderdorp moet vanaf 2026 twee miljoen euro per jaar bezuinigen, in plaats van de eerder gemelde 1,5 miljoen euro. Dat zei verantwoordelijk wethouder Daan Binnendijk maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

In 2026 gaat de Rijksoverheid anders berekenen hoeveel geld gemeenten krijgen. Voor veel gemeenten, waaronder Leiderdorp, betekent dat veel minder geld. Tegelijkertijd moeten gemeenten meer taken uitvoeren.

Het college heeft de afgelopen tijd gekeken waar er geld te vinden is. Dat kan door de belastingen te verhogen, of te bezuinigen. Toen al sprak de wethouder dat alles op tafel ligt. Nu sprak de wethouder ‘tot nu toe hadden we de opgave van 1,5 miljoen euro structureel. We krijgen echter de nodige opgaven. Het lijkt ons verstandig om de bezuinigingsopgave op te krikken tot twee miljoen euro. Met de huidige inventarisatie lijkt het erop dat we dat kunnen gaan halen.’

Die inventarisatie is nog niet openbaar. Half april wordt het stuk voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Daarna wordt de gemeenteraad geïnformeerd. Die mag vervolgens gaan ‘shoppen’ uit de maatregelen om tot een keuze te komen twee miljoen euro per jaar te bezuinigen.

Uit de krant