De ANWB verwacht verkeersdrukte rond Hemelvaart
De ANWB verwacht verkeersdrukte rond Hemelvaart Foto: ANWB

Verkeersdrukte rond Hemelvaart

Algemeen

De ANWB verwacht woensdag een drukke avondspits vanwege de start van een lang Hemelvaartsweekend. Veel mensen vertrekken woensdag voor een korte vakantie.

In 2022 stond er op de vooravond van Hemelvaart ruim 1100 kilometer file. De meeste vertraging verwachten de ANWB op de wegen van Utrecht naar het zuiden (A2, A27) en richting de Veluwe (A1, A12, A50). Verder wordt het druk rond Arnhem/Nijmegen en op de wegen in Noord-Brabant. De meeste files zijn rond 19.30 uur opgelost. 

Geen spits op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag 18 mei en vrijdag 19 mei is er geen sprake van een ochtend- of avondspits. Wel wordt het lokaal druk doordat er veel dagjesmensen onderweg zijn. Dit is te merken rond attractieparken en outletcentra, zoals bij Roermond. 

Files door wegafsluiting

Door werkzaamheden is de Heinenoordtunnel in de A29 richting Bergen op Zoom dicht van vrijdag 19 mei 22.00 uur tot maandag 22 mei 05.00 uur. Omrijden kan via Dordrecht (A16, A17). Dit veroorzaakt mogelijk veel oponthoud op de alternatieve routes. 

Drukte in het buitenland

Ook in het buitenland wordt het woensdagmiddag en -avond druk. In België staan extra lange files rond Antwerpen en Brussel en op de E40 naar de kust. Bij Antwerpen is de Kennedytunnel richting Nederland wegens werkzaamheden afgesloten van donderdagavond tot zondagochtend. Het verkeer op de E17 vanuit Gent kan omrijden via de Liefkenshoektunnel.

Vertraging

In Frankrijk wordt het druk op wegen vanuit Parijs naar het westen en zuiden. Zondag wordt het extreem druk door terugkerende vakantiegangers. In Duitsland loopt het verkeer vast richting de Noord- en Oostzeekust en in het zuiden op de wegen rond München. In Oostenrijk en Zwitserland is er vooral vertraging op de routes naar het zuiden, waarbij in Zwitserland de Sint Gotthardtunnel in de A2 het grootste knelpunt is. Zondag gaan veel mensen in de loop van de middag weer terug naar huis. Dit geeft opnieuw vertraging.

Uit de krant