De Voorlees Tipi van Jes Rijnland.
De Voorlees Tipi van Jes Rijnland. Foto: PR

Meer dan 1200 bezoekers bij Voorlees Festival BplusC

Algemeen

In het kader van de Nationale Voorleesdagen vond zondag 29 januari de eerste editie van het Voorlees Festival plaats in Bibliotheek Nieuwstraat. Op deze middag waren baby’s, peuters, kleuters én hun voorlezers welkom om te genieten van een uitgebreid en inclusief programma. Centraal stond natuurlijk voorlezen en het prikkelen van voorleesplezier bij kinderen en hun voorlezers maar er was ook ruimte om stoom af te blazen bij de dans-workshops en op het parcours.

Er werd voorgelezen (ook in het Turks en Portugees!), glittertattoo’s gezet, samen geknutseld en gedanst. Hiernaast was er ook veel informatie over voorlezen en meertaligheid te vinden bij 1801 jeugd & onderwijsadvies. De hele dag was gevuld met heel veel boekenpret, het Voorlees Festival had het allemaal! De reacties waren tijdens het festival erg enthousiast: “Jullie zouden dit iedere drie maanden moeten doen!” aldus een bezoeker.

Van 13:00 tot 17:00 uur was BplusC Bibliotheek Nieuwstraat bomvol jonge kinderen en hun voorlezers. De drukte heeft daarnaast ook tot een hoop nieuwe (jeugd)leden geleid. Het Voorlees Festival heeft (voor)lezen opnieuw op de kaart gezet bij jong en oud en de organisatie is erg trots op de geweldige sfeervolle dag die we met z’n allen hebben gemaakt.

Een van de focuspunten van het Voorlees Festival was om ruimte te maken voor élke taal in de programmering. Zo werd er natuurlijk voorgelezen in allerlei talen, maar werden alle kinderen ook uitgenodigd om te laten zien welke talen ze allemaal spraken. De stand van de Kletskoppen, waar kinderen hun meertaligheid konden testen, begon de dag met tientallen lege bordjes die gedurende de dag gevuld werden met quotes en zinnetjes van kinderen met allemaal verschillende achtergronden. Aan het einde hadden we een prachtige collectie die de diversiteit vierde van alle aanwezigen. Van Frans tot Italiaans en van Turks en Grieks tot Hongaars en Arabisch, er werden tientallen culturen vertegenwoordigd.

BplusC kijkt tevreden terug op de eerste editie van het festival, en komt volgend jaar zeker terug met een tweede editie!

Uit de krant

Uit de krant