Zaden met een 'mierenbroodje', een aanhangseltje met voedzame suikers en oliën. | Foto: Jasper Klapwijk
Zaden met een 'mierenbroodje', een aanhangseltje met voedzame suikers en oliën. | Foto: Jasper Klapwijk Foto: Jasper Klapwijk

Mierenbroodje

Algemeen Pareltjes van de Heemtuin

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Om zich goed uit te kunnen breiden is het voor planten belangrijk dat zaden zo ver als mogelijk van de moederplant terecht komen. Planten hebben verschillende manieren om zaad te verspreiden, soms ook in samenwerking met dieren. In Nederland komen verschillende planten voor die zaad met een ‘mierenbroodje’ produceren. Dit mierenbroodje is een bijzonder voorbeeld van hoe planten dieren gebruiken om zaden een heel eind te transporteren.

Mierenbroodjes zijn kleine aanhangsels aan zaden. Dit aanhangsteltje bevat voedzame suikers en oliën, en is daarom erg aantrekkelijk voor mieren. Mieren slepen het broodje, inclusief het zaadje, vervolgens naar hun nest. Vaak breekt het broodje al tijdens het verslepen af, waarmee het zaadje meteen een aardig afstandje heeft afgelegd. Als het broodje niet afbreekt, wordt het geheel het nest in gesleept. In het nest wordt het broodje van het zaadje afgeknabbeld. Het zaadje is voor de mieren overbodig, en wordt dus als afval weer naar buiten gebracht. Het zaadje belandt vervolgens op de voedselrijke afvalberg van de mierenhoop, wat een perfecte plek is om te kiemen. 

Op dit moment kun je de mierenbroodjes goed zien bij de zaden van het maarts viooltje, de holwortel en sneeuwklokjes.

Uit de krant