Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Als je de hond niet op de bank wil, maak dan een ander plekje voor hem. | Foto: PR</p>

Als je de hond niet op de bank wil, maak dan een ander plekje voor hem. | Foto: PR

(Foto: Cri)
Hondenweer

Goede voornemens

We zitten nu al 12 dagen in het nieuwe jaar. De beste wensen nog, trouwens! Al zit de klad er waarschijnlijk reeds een beetje in. Niet al in het jaar 2022 hopelijk, maar in de goede voornemens die veelal hoog worden opgestapeld. Te hoog meestal, en van die stapel zullen vast en zeker de eerste zijn afgevallen. Daar is geen week voor nodig.

En de goede voornemens voor de hond, hoe staat het daar mee? Of honden zelf dergelijke nobele plannen maken, elk jaar opnieuw, valt ten zeerste te betwijfelen. Maar de baasjes, ja, die hebben zich vast weer een en ander voorgenomen. Bijvoorbeeld om de overigens natuurlijk zo aardige, lieve viervoeter toch eens een keer van een enkele slechte eigenschap af te helpen. Te vaak blaffen, liggen op plekken waar dat niet mag, en dingen kapot bijten. Dat soort zaken.

Prima. Maar hou dan goed in de gaten, dat gedragsverandering niet of heel lastig tot stand komt door het simpelweg af te leren en te verbieden. Dat mag niet, Fikkie! Het zal zo zijn, denkt Fikkie – maar wat mag wel? Wat moet ik dan doen? 

Bij het veranderen van gedrag is het bovenal zaak om wenselijk gedrag voor te doen en direct te belonen. Afleren is bijna onmogelijk. Iets anders of bijleren is niet eenvoudig, maar gemakkelijker en veel effectiever. Maak het gewenste gedrag aantrekkelijk, en de hond zal zich sneller op deze manier gaan gedragen. Ligt hij op de bank waar u hem liever niet hebt liggen, maak dan een ander plekje voor hem. Zet hij zijn tanden in uw schoenen, geef hem een speeltje om op te kauwen. En geef hem een kleine beloning elke keer als ie niet op die bank maar wel op dat andere plekje gaat liggen, als ie zijn speeltje in plaats van uw schoenen pakt. Na verloop van tijd weet hij niet beter meer, en is het gedrag veranderd. Niet omdat hij iets zou hebben afgeleerd, wel omdat de hond begrepen heeft dat die nieuwe plek voordelig voor hem is, dat zijn speeltje zijn speeltje is. Want dat hebben honden natuurlijk razendsnel door: waar en hoe is er iets te halen? Verdraaid als het niet waar is: het zijn wat dat betreft net mensen…


DEZE MAANDELIJKSE RUBRIEK WORDT VERZORGD DOOR PLATFORM HONDENVRIENDEN LEIDERDORP. WE ZETTEN ONS, IN OVERLEG MET DE GEMEENTE, IN VOOR HONDENVOORZIENINGEN IN LEIDERDORP. HEEFT U VRAGEN, SUGGESTIES OF IDEEËN? U KUNT ONS BEREIKEN VIA E-MAIL HONDENVRIENDENLEIDERDORP@GMAIL.COM.

Meer berichten