Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wespspin met prooi | Foto: Jasper Klapwijk
Wespspin met prooi | Foto: Jasper Klapwijk (Foto: )

PARELTJES VAN DE HEEMTUIN

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. 

Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

De Wespspin

Sinds een paar jaar leven er wespspinnen in de heemtuin. Deze spinnensoort kwam oorspronkelijk vooral in het zuiden van Europa voor, maar werd in de jaren 80 voor het eerst ook in Zuid-Limburg gevonden. Sindsdien wordt de spin steeds vaker waargenomen, en breidt de soort zich langzaam richting het noorden uit. 

Ook in onze heemtuin lijkt de populatie zich gestaag uit te breiden. In 2017 ontdekte ik de eerste spin tussen het riet, in 2020 telde ik er al minstens 16!

De spinnen zijn vooral in augustus goed te zien, de vrouwtjes hebben dan een web gesponnen en zijn flink uitgegroeid. Het web is goed te herkennen aan het zigzag patroon aan de onderkant. De mannetjes zijn klein en worden zelden gezien, ook omdat ze na de paring al snel worden opgegeten door het vrouwtje.

Eind augustus maken de spinnen een cocon waarin eitjes worden gelegd. Het cocon wordt zorgvuldig tussen planten vastgemaakt, waarna het vrouwtje het bewaakt totdat ze in de herfst sterft. De eitjes overwinteren vervolgens in het cocon, waarna de jonge spinnen in het voorjaar verschijnen.

Bij het beheer probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met de spinnen. Als er gemaaid moet worden maai ik om de spinnen heen of verplaats ze naar een nieuwe plek, de coconnetjes die ik tegenkom verplaats ik naar een veilige plek om te overwinteren. Een kleine moeite met resultaat: dit jaar zijn de spinnen weer op verschillende nieuwe plekken te zien.


Meer berichten