Voorzitter Herbert Zilverentant (linksvooraan) en vier bestuursleden van de Vrienden van het Oude Dorp bij de verlichte kerstboom.
Voorzitter Herbert Zilverentant (linksvooraan) en vier bestuursleden van de Vrienden van het Oude Dorp bij de verlichte kerstboom. Foto: J.P.Kranenburg

Baken van hoop en vertrouwen in de toekomst

Algemeen

Veel, heel veel is anders in het coronajaar 2020. Dat maakt het extra prettig dat de Stichting Vrienden van het Oude Dorp gewoon net als anders een grote kerstboom heeft neergezet bij de Leiderdorpse Dorpskerk. De boom is bedoeld “als baken van hoop en vertrouwen in de toekomst”, zei voorzitter Herbert Zilverentant van de Vrienden zaterdagmiddag, toen de lichtjes in de boom voor het eerst dit jaar aanflitsten.

Gewoonlijk is het ontsteken van de lampjes op de eerste zaterdag na Sinterklaas een hele happening. Honderden Leiderdorpers komen dan naar de tuin van de Dorpskerk om te genieten van de gezelligheid, glühwein, warme chocolademelk en een kerstsamenzang. Dit jaar was slechts een handvol mensen aanwezig, voornamelijk bestuursleden van de Vrienden. Het is een stil jaar geweest voor de stichting, die gewoonlijk een scala van festiviteiten organiseert, waaronder Koningsdag in het Oude Dorp en de Vriendenfeesten begin september. “We hopen dat onze activiteiten in 2021 weer allemaal door kunnen gaan en dat alle Leiderdorpers dan weer mee kunnen doen”, aldus Zilverentant.


Kerstwens en Vriend van de Vrienden

In normale tijden kunnen Leiderdorpse organisaties zodra de lichtjes in de boom zijn ontstoken een kerstwens ter waarde van 500 euro indienen bij de Vrienden van het Oude Dorp. Op de laatste zaterdag voor Kerstmis wordt dan tijdens een gezellige bijeenkomst in café-restaurant De Hollandsche Tuyn bekend gemaakt wie de gelukkige winnaar van de cheque is. Ook reikt het bestuur van de Vrienden dan een trofee uit aan een supervrijwilliger die benoemd wordt tot ‘Vriend van de Vrienden’.

Dit jaar werd hierin noodgedwongen een andere route gevolgd. De wensen konden al eerder ingediend worden, tot 12 december 12.00 uur. En zaterdag iets na vijven maakte Zilverentant de winnaar bekend. Dat is de Stichting Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp, die er met duofietsen en enthousiaste vrijwilligers voor zorgt dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, toch kunnen genieten van fietsen in de buitenlucht. De cheque zal op een later tijdstip worden overhandigd.

Het beeldje dat behoort bij de uitverkiezing van de Vriend van de Vrienden ging dit jaar naar Gerard van der Klauw, een man die altijd klaarstaat om te helpen bij de door de Vrienden georganiseerde evenementen. Dit beeldje kon wel live worden uitgereikt aan een prettig verraste Van der Klauw die zaterdagmiddag met een smoes naar de plaats van actie was gelokt.  

Gerard van der Klauw (links) met zijn Vriend van de Vrienden-trofee. Rechts staat Vrienden-voorzitter Herbert Zilverentant.

Uit de krant