Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Rik van Woudenberg plant een es aan de Essenlaan.</p>

Wethouder Rik van Woudenberg plant een es aan de Essenlaan.

(Foto: J.P.Kranenburg)
Groen

Boom eruit, nieuwe boom terug

De rij essen in de Leiderdorpse Essenlaan is weer compleet. Donderdag 3 december zijn hier twee jonge essen geplant om het gat te vullen dat ontstond toen twee oude, zieke exemplaren gekapt moesten worden.

Wethouder Rik van Woudenberg (D66, beheer openbare ruimte) stak zelf de handen uit de mouwen en zette de eerste boom in de grond. Daar zat natuurlijk een speciale reden achter: het planten van deze Fraxinus Excelsior staat symbool voor het gemeentelijke beleid om gekapte bomen te vervangen voor nieuwe.

Leiderdorpers vinden bomen belangrijk, gaf de wethouder aan. Ook de politiek is er scherp op. “We hebben een bomenbalans en moeten zorgen dat er net zoveel bomen bij komen als er verdwijnen.” De afgelopen jaren was die balans verstoord; er is meer gekapt dan geplant. Afgelopen zomer heeft de gemeenteraad extra geld beschikbaar gesteld om het evenwicht te herstellen. Het budget was genoeg om 92 bomen van verschillende soorten te kopen. Van het reguliere bomenbudget worden begin volgend jaar nog eens 100 bomen geplant. De nieuwe bomen komen onder andere aan de Achthovenerweg, de Bloemhofstraat, het B.G. Cortspad, de Kom van Aaiweg, de Buitentocht en in park De Houtkamp.

Meer berichten