Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Van Woudenberg (2e van links) in gesprek met de bewoners van de Albatrosstraat. | Foto: J.P. Kranenburg</p>

Wethouder Van Woudenberg (2e van links) in gesprek met de bewoners van de Albatrosstraat. | Foto: J.P. Kranenburg

(Foto: J.P.Kranenburg)

Leiderdorp viert Burendag 2020

Op diverse plekken in Leiderdorp is afgelopen zaterdag Burendag gevierd. Dit landelijk initiatief van Oranjefonds en Douwe Egberts werd voor de 15e keer gehouden. Doel is om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact te brengen zodat de buurt leuker, socialer en veiliger wordt. Een streven dat ook door de gemeente Leiderdorp wordt onderschreven. Zij wil dan ook initiatieven op dit gebied steunen. Reden waarom wethouder Rik van Woudenberg (D66) op 26 september een aantal Burendagvieringen bijwoonde. Hij heeft wijk- en buurtgericht werken in zijn portefeuille en tracht sinds zijn aantreden begin dit jaar zo vaak mogelijk en op diverse wijzen wijkbewoners te ontmoeten. De burendagactiviteiten boden hem een goede gelegenheid daarvoor. De wethouder bezocht achtereenvolgens de Albatrosstraat, Merelstraat en Wilhelminastraat.

Door: Nelleke Thissen

Groenstrook

Een achttal huishoudens in de Albatrosstraat ondertekende tijdens de viering van hun Burendag een overeenkomst met de gemeente. Daarmee nemen ze het onderhoud van de groenstrook tussen Albatrosstraat en Lijnbaan op zich. De strook was de bewoners al jaren een doorn in het oog. Een vies stukje grond waar het onkruid huizenhoog stond, zo schetste bewoonster Erna Buxc de voormalige situatie.

Ze nam het initiatief om er iets aan te doen en wel als burendagactiviteit. Samen met andere buren diende ze een aanvraag in bij Burendag.nl. Met de zo verkregen 360 euro werden planten, struikjes en ande-

re materialen aangeschaft. En de gemeente heeft de bewoners geholpen met het opruimen en plantklaar maken van de strook. Die heeft in zo’n vijf weken tijd een metamorfose ondergaan.

Insectenhotel

Het pronkstuk, een insectenhotel, werd afgelopen zaterdag neergezet. Erna Buxc heeft van onder andere pallets het frame gemaakt. De afzonderlijke compartimentjes zijn gevuld door Isis, Ben, Josephine, Isabelle, Emma en Liselotte. Deze buurtkinderen hielpen mee het hotel op zijn plek te zetten.

De wethouder complimenteerde de bewoners met hun initiatief. “Dit faciliteren we graag als gemeente”, verzekerde hij. “Het maakt de wijk aantrekkelijker en bevordert de cohesie tussen de buurtbewoners”. Wat Van Woudenberg betreft heeft hij elke week zo’n opening. “De Albatrosstraat is een prachtig voorbeeld”.

De betrokken bewoners zijn blij met de metamorfose van het groenstrookje in hun straat. Ze doen wel een beroep op hondenbezitters om hun huisdier er niet op uit te laten. “We willen het graag mooi houden”, benadrukte Erna Buxc.

Ontmoetingsruimte

Een aantal Merelstraatbewoners vierde tijdens Burendag het resultaat van een ander wijkinitiatief. Ze hebben de leegstaande ketelruimte op de bovenste verdieping van hun flatgebouw aan de Merelstraat 2-184 getransformeerd tot een ontmoetingsruimte. Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren (VVE) en de Technische Commissie (TC) hebben zich er hard voor gemaakt. “Sinds hier stadsverwarming kwam, zo’n dertig jaar geleden, stond deze ruimte leeg. Dat vonden we zonde en wilden er iets mee doen”, vertelde bestuurslid Rina Hermeler. En dat werd een ontmoetingsplek voor de bewoners. Incluzio Leiderdorp, die buurtinitiatieven ondersteunt, doneerde 100 euro.

Allereerst moest het verrotte dak worden gerepareerd. En die klus is in twee weken tijd geklaard, verklaarde Ronald Pret - lid van zowel de TC als het VVE-bestuur. Vervolgens werd de ruimte opgeknapt, ingericht en tijdens burendag geopend. Hij heeft als naam ‘de zevende verdieping gekregen’. Tevens is een kleinere ruimte ernaast veranderd in een hobby- annex klusruimte. Deze is bovendien voorzien van een uitgebreid assortiment aan gereedschap en materialen. De bewoners kunnen hiervan gebruik maken. De inrichting van beide plekken is zoveel mogelijk gedaan met gebruik van duurzame materialen zoals ledverlichting.

Van Woudenberg feliciteerde de bewoners met het resultaat van hun inspanningen. Hij is ook wethouder van duurzaamheid en omarmt het gebruik van duurzame materialen, zo liet hij bij de opening weten. Hij noemde dit bewonersinitiatief een goed voorbeeld voor andere flatgebouwen. De wethouder vroeg of de Technische Commissie nog meer duurzame ideeën had. Dat bleek het geval. Volgens TC-lid Leo van Leeuwen wordt er gedacht aan het aanbrengen van zonnepanelen. “Daar komen we zeker op terug”, beloofde Van Woudenberg.

Koffie

“Wat een gezellige boel”, riep één van de bewoners enthousiast toen hij zaterdag het grasveld in de Wilhelminastraat op stapte. Ook in deze Oranjewijkstraat stond de koffie klaar vanwege Burendag. Bewoners Maaike Liem, Emma Mehlem en Ward Korsuize namen het initiatief daartoe. “Juist nu is dit belangrijk. Vanwege corona hebben vooral de oudere mensen veel in eigen huis gezeten. Nu kan iedereen op een laagdrempelige manier met buurtgenoten een praatje maken”, aldus Maaike Liem.

Het werd een leuke opkomst, zo vonden de initiatiefnemers. “Zowel jonge als oude mensen zijn gekomen. Een weerspiegeling van de wijk”, zei Emma Mehlem tevreden. Echtpaar De Waal woont al 45 jaar in de Wilhelminastraat en was blij dat hun medestraatbewoners het evenement organiseerden. “Je kent de meeste mensen van het voorbijgaan. Nu kunnen we nader kennis met elkaar maken. Het is alweer tien jaar geleden dat voor het laatst iets in de straat werd georganiseerd. Leuk dat dit nu weer gebeurt.”

Meer berichten