Leiderdorp stabiel op 64 op ranglijst beste woongemeenten
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Wat natuurlijke omgeving betreft doet Leiderdorp het goed, maar het enthousiasme over de bebouwde omgeving is duidelijk minder.
Wat natuurlijke omgeving betreft doet Leiderdorp het goed, maar het enthousiasme over de bebouwde omgeving is duidelijk minder. (Foto: J.P.Kranenburg)
onderzoek

Leiderdorp stabiel op 64 op ranglijst beste woongemeenten

Als je het over het hele land bekijkt, is het lang niet slecht wonen in Leiderdorp. Op de ranglijst van beste woongemeenten, die Elsevier Weekblad en Bureau Louter jaarlijks opstellen, staat Leiderdorp dit jaar, net als in 2019, op de 64e plaats.

Door: Corrie van der Laan

Maar als je het vergelijkt met de drie andere dorpen in de Leidse regio, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, dan blijft Leiderdorp toch duidelijk achter. Oegstgeest en Voorschoten staan in de top 10 met respectievelijk een 6e en 7e plek, Zoeterwoude staat op nummer 51. Regionaal doet alleen centrumgemeente Leiden met plek 110 het slechter dan Leiderdorp.

De ranglijst is opgesteld aan de hand van een onderzoek waarbij alle 355 gemeenten in Nederland op 97 punten met elkaar zijn vergeleken. Die 97 punten zijn weer ingedeeld in elf categorieën: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte, en bereikbaarheid.

Wat betreft onderwijs en kinderopvang, zorg, bereikbaarheid, vrijetijdsvoorzieningen en natuurlijke omgeving zit het wel goed in de vijf gemeenten van de Leidse regio. Op een schaal van 1 (slechtst) tot 5 (best) wordt in deze categorieën vooral de hoogste score uitgedeeld, met een enkele 4 ertussen. Wat ze ook alle vijf gemeen hebben, is de slechte score in de categorie rust en ruimte. Hier krijgt Zoeterwoude nog een 2, voor de andere gemeenten zit er niet meer in dan een 1.

Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude pakken een flinke voorsprong met hun 5 in de categorie bevolkingssamenstelling. Dan gaat het om zaken als het gemiddelde inkomen per huishouden, het percentage huishoudens met een uitkeringen en het percentage vrijwilligers. Leiderdorp komt hier niet verder dan een 2, Leiden scoort een 1.

Weinig mooie gebouwen

Een minpunt van Leiderdorp is ook het gebrek aan monumentale gebouwen en aantrekkelijke woonhuizen; de score in de categorie gebouwde omgeving blijft steken op 1. Zoeterwoude heeft hetzelfde euvel. Oegstgeest en Leiden pakken hier 3 punten, Voorschoten zelfs 4. Ook als het gaat om weinig overlast doet Leiderdorp het met 2 punten zeer matig. Alleen Leiden scoort slechter met 1 punt. Het kleine Zoeterwoude is hier de regionale koploper met 4 punten, Oegstgeest en Voorschoten komen uit op een 3. 

De dorpen worden wel als veilig ervaren, hier krijgen ze allemaal 4 punten. Dat geldt niet voor de stad Leiden, die het moet doen met 1 punt.

Ook vorig jaar stond Leiderdorp op de 64ste plek van de ranglijst. De beste resultaat in de afgelopen zes jaar werd gehaald in 2017, toen Leiderdorp op nummer 47 stond.

Meer berichten