Logo leiderdorpsweekblad.nl
Lichte verkoudheidsklachten? Vraag ook dan een coronatest aan.
Lichte verkoudheidsklachten? Vraag ook dan een coronatest aan. (Foto: pr)
Gezondheid

Slechts tien positieve coronatesten en geen nieuwe coronaclusters in Hollands Midden

Het aantal positieve coronatesten blijft dalen in de regio Hollands Midden. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. In de week van 22 tot en met 28 juni zijn in Hollands Midden 2969 coronatesten afgenomen. Hiervan is tot nu toe slechts 0,3 procent positief getest, in totaal tien personen. Er zijn geen nieuwe coronaclusters ontstaan.

Een week eerder was nog 1,6 procent van de coronatesten positief. Dat betekent dat een flinke daling heeft plaatsgevonden, terwijl het aantal testen wel redelijk gelijk gebleven is.

Veel vragen over scholen

Het regionale corona-callcenter wordt regelmatig gebeld door ouders die zich afvragen of er een coronacluster is op de school van hun kind. Gelukkig is dit niet het geval in onze regio.

Het komt wel eens voor dat een leraar of leerling positief getest wordt, maar dit heeft tot nu toe niet tot het ontstaan van een cluster geleid. Pas als drie of meer personen binnen één groep besmet zijn geraakt, spreekt de GGD van een cluster. Een positief getest persoon blijft in thuisisolatie tot hij/zij 24 uur klachtenvrij is. Op deze manier wordt voorkomen dat hij/zij anderen besmet. De GGD doet altijd een bron- en contactonderzoek bij een positieve besmetting en adviseert de betrokken familieleden en instellingen wat zij moeten doen.

Milde klachten? Testen!

Bij het callcenter komen regelmatig vragen over de coronatest. De vraag is dan “ik ben alleen verkouden, ik denk niet dat het corona is, moet ik me toch laten testen?” En “kan ik vaker dan 1x gratis getest worden op corona?”. Het antwoord op beide vragen is ja!

Helaas gebeurt het steeds vaker dat mensen met milde coronaklachten gewoon naar buiten gaan en zich niet laten testen. Het blijkt dat mensen er niet alleen van overtuigd zijn dat ze ‘alleen maar een verkoudheid’ hebben, maar ook dat ze denken dat ze maar één keer gratis getest kunnen worden. Ze bewaren die test dan liever voor als ze denken dat ze echt corona hebben. Gelukkig berust dit op een misverstand. Je kan zo vaak als nodig is gratis getest worden op corona. Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s.

Juist nu de coronamaatregelen worden versoepeleld, blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels houdt en zich bij milde klachten laat testen. Het landelijk callcenter en GGD teststraten zijn dan ook zeven dagen per week geopend. Want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Kijk op het dashboard Eengezonderhollandsmidden.nl voor de cijfers over corona in jouw gemeente.

Meer berichten