Dick de Haas. Irol-voorzitter achter  de knoppen: ‘Het bestuur en  de vrijwilligers komen binnenkort bijeen om hun standpunt te bepalen.’ | Foto: J.P. Kranenburg
Dick de Haas. Irol-voorzitter achter de knoppen: ‘Het bestuur en de vrijwilligers komen binnenkort bijeen om hun standpunt te bepalen.’ | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

In nieuwbouw Leythenrode geen plaats meer voor Irol

Algemeen

Na bijna een halve eeuw klokjerond radioprogramma’s te hebben verzorgd voor de bewoners van onder meer Verpleeghuis Leythenrode, komt er een einde aan de Interne Radio Omroep Leythenrode (Irol). In het nieuw te bouwen complex voor het Leiderdorpse verpleeghuis, dat in 2022 op dezelfde plaats wordt opgeleverd, is er volgens de bouwcoördinator Bernard van Duin geen studioruimte meer voor de omroep.

Door: Cees Mentink

De bestuursleden van Irol, die met hun vrijwilligers dit slecht-weer-nieuws nog moeten bespreken, zijn verbijsterd en buitengewoon verdrietig. De in mei 1974 opgerichte Irol is hun ‘kindje’ en voor de bewoners een plezierige afleiding. "Eerder deze maand hadden wij een bespreking met Bernard van Duin", aldus Irol-voorzitter Dick de Haas. "Hij liet ons klip en klaar weten, dat in de nieuwbouw geen plaats meer is voor de eigen omroep." De Irol-delegatie was sprakeloos.

Eerder zou bij de omroepvrijwilligers al een belletje hebben moeten gaan rinkelen. Bij de tientallen vragen en antwoorden over de nieuwbouw van Leythenrode, terug te vinden in de Nieuwsbrief van september 2019 van het verpleeghuis, is er slechts één die gaat over Irol: 'Hoe ziet u de rol van de IROL Radio Omroep in de nieuwbouw?' Antwoord: 'Hoe wij de radio omroep in de nieuwbouw een plaats gaan geven is nog niet uitgewerkt. Wel weten wij dat muziek voor bewoners en bezoekers van groot belang is voor een fijne dag en prettige woonomgeving'. Met zo’n reactie kun je diverse kanten op, vooral positieve, wordt er gezegd. De indruk wordt immers gewekt dat Irol een plek krijgt in de nieuwbouw. Nu blijkt dat niet het geval te zijn. De Irol-vertegenwoordiger in de Klankbordgroep Nieuwbouw werd bij besprekingen ook niet veel wijzer over de toekomst van Irol.


Woekeren met ruimte

Bouwcoördinator Bernard van Duin verklaart telefonisch dat zoals de zaken er nu voorstaan, het einde van Irol een feit is. Hij spreekt van een ‘duivels dilemma’: "Ik ben in gesprek geweest met het bestuur van de omroep en heb uitgelegd dat er gewoekerd moest worden met de vierkante meters. Irol heeft twee flinke ruimtes tot zijn beschikking. Dan moeten er keuzes worden. Dat is intens moeilijk. De knoop moest worden doorgehakt: Irol of meer ruimte voor de bewoners."

Van Duin heeft de strijd voor Irol nog niet opgegeven: "Bij de afdeling Vastgoed heb ik de suggestie neergelegd om Irol een plek te geven in de woontoren van het ziekenhuis. Daar heb ik nog geen reactie op gekregen."

Binnen Leythenrode vraagt men zich ook af of het maken van radio en het actueel houden van de Kabelkrant in de huidige vorm moeten worden voorgezet. Van Duin: "‘De techniek schrijdt voort, het digitale tijdperk, hè. Op uiteenlopende manieren kan amusement en informatie bij de bewoners worden gebracht. Het is goed om ook daar naar te kijken."

Populaire programma’s

Irol voorziet al bijna vijftig jaar bewoners van Leythenrode van een gevarieerd aanbod radioprogramma’s en informatie via de Kabelkrant. Behalve in Leythenrode kunnen patiënten van Alrijne Leiderdorp en Leiden en bewoners van Verpleeghuis Oudshoorn inschakelen op Irol. Met dank aan de vele vrijwilligers kan er 24/7 naar de radio worden geluisterd en naar de Kabelkrant worden gekeken, die ’s nachts voor de niet-slapers onderhoudende dvd’s laat zien. Irol is springlevend en wil nog vele jaren verstrooiend actief zijn. Bij voorkeur in de nieuwbouw, waar de bewoners welkom zijn in de rolstoelvriendelijke studio, met apparatuur die niet onderdoet voor ‘Hilversum’.

Uit de krant