Afbeelding
Foto: PR

Onschuldig

Algemeen Hondenweer

We leven in bijzondere tijden. Dat wordt natuurlijk vaker gezegd, maar de situatie hier en nu is voor de meeste mensen volstrekt onbekend. Verwarrend, verontrustend, beangstigend. We leven immers in tijden van corona. En niemand die precies weet hoe dat nog verder gaat of af zal lopen. Leuk is anders, zacht gezegd.

En wie was er in eerste instantie de boosdoener? Wie had het coronavirus of de verspreiding ervan op zijn geweten? De hond! Jawel, in vroege verhalen over opkomst en verspreiding van de infectie of ziekte werd met een kwade blik gekeken naar deze mensenvriend. Die zou, op een of andere manier, het virus op de mens hebben overgebracht en hebben verspreid.

Maar die vroege verhalen bleken wilde, onjuiste verhalen. Er schijnt ergens, in een enkel geval, een enkel vermoeden geweest te zijn dat een hond een man besmet zou hebben. Daar bleef het feitelijk bij, maar in een tijd van ongecontroleerde sociale media gaat zo’n verhaal snel wereldwijd rond. En velen die het geloven, of er bang voor waren dat het waar zou kunnen zijn. Het is niet voor niets dat het RIVM – een afkorting die snel een merknaam is geworden – zich er nadrukkelijk over heeft uitgesproken. Er is geen enkel bewijs dat huisdieren als katten of honden de ziekte kunnen krijgen of het virus kunnen overbrengen op mensen. Een geruststellende gedachte voor elke hondenvriend. Al raadt het RIVM aan om in de omgang met honden de hygiëne goed in de gaten te houden. Maar dat is natuurlijk een tip voor alle tijden en omstandigheden.

Dus geen paniek als u een hond hebt of ziet. U hoeft zich pas echt zorgen te maken als u iemand tegenkomt die zijn vleermuis of Javaanse schubdier - mogelijke overbrengers van corona - aan het uitlaten is. Maar ach, waarschijnlijk houdt u als u een dergelijk dier ziet toch al liever ruim anderhalve meter afstand…!

Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com.

Uit de krant