Studenten al in 2020 in Statenhof | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
In de Statenhof aan de Engelendaal in Leiderdorp komen 206 studentenwoningen. | Foto: J.P. KRanenburg.
In de Statenhof aan de Engelendaal in Leiderdorp komen 206 studentenwoningen. | Foto: J.P. KRanenburg. (Foto: Johan Kranenburg)
woningbouw en huisvesting

Studenten al in 2020 in Statenhof

De Statenhof in Leiderdorp wordt omgebouwd en uitgebreid om plek te bieden aan 206 studentenwoningen. Achter de verbouwing wordt haast gezet; het is de bedoeling dat al in het studiejaar 2020 studenten hier hun intrek kunnen nemen.

Door: Corrie van der Laan

Het kantorenpand naast winkelcentrum Winkelhof staat al jaren grotendeels leeg. De plannen om het te transformeren tot appartementengebouw bestonden al langer maar bleken steeds niet haalbaar in verband met de parkeervraag van de toekomstige bewoners. Het aanleggen van extra parkeerplaatsen op deze locatie is vrijwel onmogelijk wat betekent dat de bewoners gebruik gaan maken van de parkeergarage van Winkelhof. En die plekken moeten overdag beschikbaar blijven voor de klanten van het winkelcentrum.

Door de woningen exclusief te reserveren voor studenten is dit probleem opgelost; het autobezit onder studenten is aantoonbaar laag en ze krijgen ook minder bezoekers die met de auto komen. Bovendien zullen de studenten vooral 's avonds en 's nachts parkeerplaatsen gebruiken, wanneer er plek genoeg is.        

Belegger Citystone Group BV, de eigenaar van het pand, hoeft niet bang te zijn voor leegstand als de woningen klaar zijn; naar verwachting blijft het aantal studenten in Leiden groeien tot en met het collegejaar 2024-2025. Als toekomstige bewoners van de Statenhof wordt met name gemikt op internationale studenten.

In het huidige pand is plek voor 168 studentenwoningen. Door zowel op een lager deel als op het hoofdgebouw een extra verdieping te zetten, kan dat worden uitgebreid met nog eens 38 woningen. De commerciële functies, bergingen en fietsenstalling op de begane grond blijven grotendeels gehandhaafd. Wel komt hier een nieuwe studeerruimte en een wasruimte.

Informatieavond

Volgende week donderdag, 18 juli, is er een inloopavond in het atrium van het gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan om omwonenden over het bouwplan te informeren. Belangstellenden kunnen binnenlopen tussen 17.30 en 19.30 uur.

Klik hier voor een rapportage van Unity.NU over de plannen met de Statenhof

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>