Speelparadijs bij Voorhofscholen | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
En nog een jungleloopbrug.
En nog een jungleloopbrug. (Foto: J.P.Kranenburg)

Speelparadijs bij Voorhofscholen

Het park voor Kindcentrum De Voorhof aan het Heelblaadjespad is de afgelopen maanden veranderd in een waar speelparadijs. Waarbij het groene karakter fraai gehandhaafd is. Woensdag 26 juni opende wethouder Daan Binnendijk (CDA) de nieuwe speelruimte door een potje te voetballen met kinderen uit de buurt.

Door: Corrie van der Laan

Waar voorheen een trapveld lag dat bij regen prompt veranderde in een modderpoel, is nu een fraai voetbalveldje met kunstgras gekomen. Voorzien van drainage zodat het regenwater niet meer blijft staan. Daaromheen zijn, geïntegreerd in het groen, spannende speelelementen gekomen. Een rioolbuis vormt een gang onder een heuveltje door, onder een grote boom begint een kabelbaantje, er zijn twee uitdagende houten loopbruggen en door het riet aan de oever van de sloot die het gebied omzoomd is een verscholen knuppelbruggetje gelegd. Aan de kant van het Heelblaadjespad is een klein amfitheater gekomen, perfect voor bijvoorbeeld natuurlessen van de scholen. Er tegenover kunnen waaghalzen over stapstenen in het water lopen. Aan de kant van het kindcentrum is een basketbalveldje aangelegd, waarbij achter de basket een afscherming met boomstammen is gezet.

"Dit is wel wat meer dan een speeltuintje met een wipkip", zei Binnendijk met gevoel voor understatement. Het mooie aan de speelruimte, zo benadrukte hij , is dat deze tot stand is gekomen in nauwe samenspraak met omwonenden en gebruikers. Onder die gebruikers zijn de basisscholen De Hasselbraam en de Regenboog en de kinderopvang van Floreokids, allemaal gevestigd in Kindcentrum De Voorhof, plus de net iets verderop gelegen basisschool Elckerlyck. Daarnaast hebben ook ouders en opa's en oma's en natuurlijk de kinderen uit de buurt erover mee kunnen denken en praten.

De speelplaats aan het Heelblaadjespad is één van de grootste in Leiderdorp. De herinrichting is aangepakt als onderdeel van het speelruimteplan dat de gemeenteraad in 2013 vaststelde. Uitgangspunt van het plan is dat Leiderdorp minder maar wel kwalitatief betere speelplaatsen krijgt. Van de ruim honderd speelplaatsen in de gemeente worden – of zijn - er zo'n veertig, waaronder veel kleintjes, omgevormd tot 'informele speelplek'. Dat betekent dat ze geen speeltoestellen meer hebben maar wel speelprikkels als boomstappen of zwerfkeien. Enkele andere worden juist uitgebreid, zoals de vorig jaar opgeleverde speeltuin in park De Houtkamp en die aan het Heelblaadjespad.

Het herinrichten van de woensdag geopende speelruimte heeft rond de 75.000 euro gekost, vertelde projectleider Twahied Nurmohamed. "Het werd wat duurder door de drainage die hier noodzakelijk was." Eind volgend jaar moeten alle speelplaatsen in Leiderdorp opgeknapt of aangepast zijn.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>