V.l.n.r. Karin van der Reijden, Alexander van der Sel en Annemiek de Groot. | Foto: J.P. Kranenburg
V.l.n.r. Karin van der Reijden, Alexander van der Sel en Annemiek de Groot. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Twee gloednieuwe stichtingen om Leiderdorp leuk en bruisend te maken

Algemeen

Het huttenbouwen tijdens de eerste week van de zomervakantie, de spooktocht door park de Houtkamp met Halloween, de winkelochtend voor ouderen en de Langste Tafellunch in Winkelhof. Allemaal razend populaire Leiderdorpse evenementen die dit jaar dreigden te stoppen omdat de organisaties die ze op poten zetten, zijn weggevallen. Dorpsgenoten Annemiek de Groot, en Alexander van der Sel willen dat niet laten gebeuren. Zij hebben ieder, onafhankelijk van elkaar en vanuit hun eigen expertise, een stichting opgericht om evenementen in de gemeente te organiseren. De stichting van De Groot heet 'Gewoon Doen', de stichting van Van der Sel heet 'AVS Evenementen Service'. Beide stichtingen gaan nauw samenwerken. Een logische ontwikkeling, aldus De Groot. "We vullen elkaar perfect aan."

Alexander van der Sel en zijn partner Karin van der Reijden zijn experts als het gaat om veiligheid rond evenementen. De afgelopen jaren hebben ze zich wat dat betreft uitgebreid bewezen in het Leiderdorpse. Waar moet je op letten qua veiligheid, hoeveel verkeersregelaars en EHBO-ers heb je nodig en waar zet je ze in, welke vergunningen moet je aanvragen: zij weten het allemaal. En ze kunnen zorgen voor de nodige vrijwilligers en professionals.

Annemiek de Groot is de juiste persoon als het gaat om het verzorgen van de programmering van evenementen, het regelen van muziek, licht en geluid en flankerende zaken als foodtrucks en springkussens. Daarbij is ook haar enorme netwerk in Leiderdorp een groot pluspunt.

Zowel De Groot als Van der Sel verdienen deels hun brood met het ondersteunen en organiseren van evenementen, maar het werk dat ze met hun stichtingen doen, is niet commercieel, benadrukken ze. "We willen Leiderdorp leuk en bruisend maken", geeft Van der Sel als drijfveer. Dat ze vanuit een stichting opereren, maakt het mogelijk bijdragen van sponsoren en fondsen te krijgen om de kosten van de evenementen te dekken.

De trigger voor Van der Sel om Stichting AVS op te richten, was de dreigende teloorgang van het huttenbouwen voor schoolkinderen. Het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp (SCw), dat sinds jaar en dag de organisatie deed, is per 1 januari 2019 opgeheven in verband met de komst van de nieuwe welzijnsorganisatie Incluzio. Met de Stichting AVS is het huttenbouwevenement veilig gesteld, het vindt komende zomer plaats op 23, 24 en 25 juli.

De Groot heeft zich met haar stichting in eerste instantie tot doel gesteld om activiteiten voor ouderen in Winkelhof in stand te houden. Zoals de jaarlijkse winkelochtend in november, die achttien maal werd georganiseerd door Stichting Pluspunt in samenwerking met de winkeliersvereniging Winkelhof. Pluspunt is, net als het SCw, verdwenen met de komst van Incluzio en de winkeliersvereniging heeft zichzelf in het najaar van 2018 opgeheven waarmee het inktzwart uitzag voor de prolongatie van de winkelochtend . "Voor ouderen is dat een belangrijk evenement en ik wil proberen dat op te pakken."

Ook zijn er volop plannen voor nieuwe activiteiten. Zo denkt De Groot aan een actie om cadeaus in te zamelen voor minder bedeelde kinderen. "De planning is om dat te gaan doen in de week na de intocht van Sinterklaas. We hebben er heel veel vrijwilligers voor nodig, dus daar gaan we zeker nog meer publiciteit voor zoeken."

Wie zelf iets wil organiseren in Leiderdorp, groot of klein, kan altijd bij de twee stichtingen aankloppen om te brainstormen of voor advies. Stichting AVS Evenementen Service is te bereiken via tel. 06 51252126 of e-mail avsevenementeservice@gmail.com. Stichting Gewoon Doen is te bereiken via tel. 06 54994660 of e-mail stichtinggewoondoen@gmail.com.

Uit de krant