Op de foto onder andere Marieke van Leeuwen (Fairhups.nl) Ans Hogenboom (Straat-jutters Leiderdorp) en Bob Vastenhoudt (Fractievoorzitter Groen Links). | Foto's: PR
Op de foto onder andere Marieke van Leeuwen (Fairhups.nl) Ans Hogenboom (Straat-jutters Leiderdorp) en Bob Vastenhoudt (Fractievoorzitter Groen Links). | Foto's: PR Foto: PR

Leiderdorp weer wat schoner na Opschoondag

Algemeen

Tijdens de Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart, zijn ook in Leiderdorp heel wat mensen in de weer geweest om hun gemeente wat schoner te maken. Allemaal mensen die graag goed voor onze schaarse stukjes groen willen zorgen en willen voorkomen dat er nog meer afval in onze wateren belandt.

Tekst: Marieke van Leeuwen

Fairhups en de Straatjutters Leiderdorp organiseerden een actie in de Roerdompstraat. Veertig mensen kwamen daar zaterdagochtend helpen om de speelplaats en het basketbalpleintje van zwerfvuil te ontdoen. Onder hen veel jonge kinderen die hun steentje bijdroegen met de speciale kinder-afvalknijpers die de gemeente Leiderdorp voor hen had besteld.

Alle opruimers mochten de afvalknijpers in bruikleen meenemen om ook in hun eigen wijk af en toe de natuur een handje te helpen.

Baars in plastic zak

Zwerfafval in de straten en perken zorgt voor veel vervuiling in het hele ecosysteem. Zaterdag werd dat nog eens extra duidelijk bij opruimer André. Hij haalde een plastic zak uit het water die bewoog. Bij het openen sprong er een baars uit, die meteen weer in het water verdween.

Ron, die al jaren met zijn bakfiets opruimt in ons dorp, vond het mooi om te zien dat iedereen wilde meehelpen, en dat er ook zoveel kinderen bij de opruimploeg waren. Als de vuilniszakken vol waren, haalde hij deze op om ze naar de startplaats te brengen. Ondertussen hielp hij ook mee om het water tussen de Vezelbaan en de Beukenschans weer schoon te krijgen.

Andere opruimers vonden zelfs een stuk tapijt, een asbak en een wiel van een bureaustoel. Een teken dat ook in Leiderdorp de Opschoondag zeker geen overbodige luxe is.

Uit de krant