Van kleurentrapje naar kleuradvies | Leiderdorps Weekblad
Logo leiderdorpsweekblad.nl
Er wordt onderzoek gedaan naar historische kleuren van de stad. | Foto: EvE
Er wordt onderzoek gedaan naar historische kleuren van de stad. | Foto: EvE (Foto: )

Van kleurentrapje naar kleuradvies

In nauwe samenwerking met Erfgoed Leiden en omstreken (ELO) verzorgt de Historische Vereniging Oud Leiden op woensdag 13 februari om 20.00 uur, in de Tuinzaal van Grand Café de Burcht een duolezing over kleuronderzoek. Kleuren zijn, binnen en buiten, zijn medebepalend voor het beeld dat men van gebouwen heeft. De lezing wordt gegeven door twee ervaren kleuronderzoeksters, Ruth Jongsma en Suzanne Fischer. Vooraf geven Monique Roscher en Edwin Orsel, beide van ELO, een korte inleiding over het Leidse kleurenproject en het onderzoek aan Leidse 17de-eeuwse beschilderde plafonds. De toegang is gratis. Zaal open om 19.30 uur.

Leiden verandert van kleur; sinds 2009 zijn er in het kader van het Leids kleurenproject al vele panden voorzien van historische kleuren. De gemeente Leiden heeft hiervoor een subsidieregeling ingesteld. Sinds kort wordt er ook kleuronderzoek gedaan naar onderdelen van Leidse historische interieurs met verrassende resultaten. Een plafond in het Leids Volkshuis onderging onlangs een metamorfose met het aanbrengen van de oorspronkelijke kleurstelling. Erfgoed Leiden probeert sinds kort een beeld te krijgen van beschilderde 17de-eeuwse plafonds. Deze (duo-)lezing wordt verzorgd in nauwe samenwerking met Erfgoed Leiden en omstreken (ELO).

Na een korte inleiding van Monique Roscher resp. Edwin Orsel (beide ELO) over het Leidse kleurenproject en het onderzoek aan Leidse 17de-eeuwse beschilderde plafonds gaat de duolezing in op het kleuronderzoek dat aan de basis ligt van onze kennis over historische kleuren. Hoe gaat een kleuronderzoeker te werk? Welke bronnen zijn belangrijk bij kleuronderzoek? Welke afwegingen worden gemaakt bij restauratie én bij het formuleren van een kleuradvies? Twee ervaren kleuronderzoekers met ieder een eigen invalshoek maken u wegwijs in hun vakgebied. Ruth Jongsma gaat daarbij met name in op kleurhistorisch onderzoek in interieurs, terwijl Suzanne Fischer aandacht besteedt aan kleuren in exterieurs. Natuurlijk passeren hierbij verschillende kleurige en Leidse voorbeelden de revue.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225596&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=leiderdorpsweekblad.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=235" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>