Romy Siera legt de gevaarlijke Lavinia Poku aan banden.
Romy Siera legt de gevaarlijke Lavinia Poku aan banden. Foto: Gert Jan van Heyningen

Moedig strijdend RCL toch onderuit tegen Rijnvogels

Algemeen

De RCL-vrouwen hielden zich zaterdag in de eenzijdige strijd zestig minuten staande. Eensgezind en vol overtuiging maar moest tegen titelkandidaat FC Rijnvogels uiteindelijk bakzeil halen. De ploeg uit Katwijk wist wel het net te vinden en won volkomen verdiend met 0-2. Opvallend feit was wel dat de aangewezen leidsman het na 37 minuten spel voor gezien hield. Een afgekeurd doelpunt en een korte woordenwisseling met de technische staf van Rijnvogels ging daaraan vooraf.

Tekst en beeld: Gert Jan van Heyningen

De eerste aanval van de wedstrijd was voor de Racing maar verder kwamen de meiden van coach Janet Griffioen niet. Het werd verdedigen met als opdracht de aanvallen van de tegenpartij zoveel mogelijk te ontregelen en een muur op te bouwen rond doelvrouw Luna van den Hout. De achterhoede en middenveld van RCL speelde tactisch goed en geconcentreerd. Het technisch vaardiger Rijnvogels werd genoodzaakt het van afstand te proberen maar ook dat lukte niet. Als er dan toch nog een bal door de linie kwam. was het sluitpost Luna van den Hout die vakbekwaam redding bood.

Scheidsrechter vertrekt

In de 37e minuut nam Rijnvogel Lavinia Poku een vrije trap die ze direct in de kruising schoot. Het leek een geldig doelpunt maar het werd niet toegekend. Op beelden is wel te zien dat keepster Van den Hout werd gehinderd. De technische staf van Rijnvogels wilde zich laten informeren door de leidsman die vertelde dat later te zullen uitleggen. Een zeer korte woordenwisseling volgde waarbij de laatste opmerking was 'jij eruit of ik weg'. En dat laatste gebeurde.

Met instemming van alle partijen werd de op het complex aanwezige scheidsrechter Shahroch Ramez bereid gevonden om de wedstrijd te vervolgen. Die deed dat trouwens wel op uitstekende wijze.

Capituleren

In de tweede helft kwamen de Leiderdorpsen als collectief nog beter tot z'n recht. Trokken soms heel brutaal ten aanval met Jennifer Biharie, Esmée Dekker en Yara Haasnoot. Bij hoekschoppen waren Lenneke Bol en Sabine Verheul steevast in de voorste linie te vinden. Na een uur spel moest RCL capituleren. Lavinia Poku kreeg het leer van Drita Çelaj en schoot deze snoeihard en geplaatst in de kortste hoek. Tien minuten later was het opnieuw raak voor de Katwijkse ploeg. Een hoekschop van Lavinia Poku werd door oud RCL-speelster Ramona van der Harst in het doel gekopt.

Het duel was gespeeld maar de Racing bleef het wel proberen met afstandsschoten van Yara Haasnoot, Jennifer Biharie, Lesley Landweer en Amber Chaudron. Het leverde echter niet het gewenste resultaat op.