Dominique van Wensveen probeert het van afstand.
Dominique van Wensveen probeert het van afstand. Foto: Gert Jan van Heyningen

RCL wint op karakter van Jong ADO Den Haag

Algemeen

De vrouwen van RCL doen weer mee in de Topklasse. De Racing van de coaches Janet Griffioen en Lesley Landweer wonnen met het kleinst mogelijke verschil (1-0) van ADO Den Haag. Drie punten rijker en het collectieve optreden oogstte veel lof. Geen goed voetbal maar wel veel spanning. Het doelpunt werd in de tweede helft gescoord door Cerise Klijn die na een prima combinatie randje zestien loeihard uithaalde.

Door: Gert Jan van Heyningen

Topvoetbal op het in slechte staat verkerende hoofdveld van het Leiderdorpse sportpark de Bloemerd is zo goed als onmogelijk maar het was wel spannende pot. In de beginfase een gelijk opgaande strijd met in de achtste minuut Bianca van der Meer met een inzet die bijna doel trof. De ploeg uit de Hofstad voerde de druk na zo'n twintig minuten spel op. Dat leverde kansen op voor ADO Den Haag maar het collectieve rood-wit gekleurde blok was standvastig. Drita Çelaj, Geke Maat, Kirsten Kok en Sabine Verheul liepen de gaten dicht.

ADO Den Haag had in die fase wel een duidelijk veldoverwicht. Was technisch de betere ploeg en bepaalde het tempo. De Racing anticipeerde daar echter prima op en de linies vulden elkaar naadloos aan. Het lukte de jonge meiden uit de Hofstad maar niet om een bres te slaan in de hechte verdedigingslinie.

Susanne Hoogenboom stuurde in de 39e minuut Bianca van der Meer weg die geen geluk had met haar uithaal. In de 42e minuut een kans voor ADO Den Haag met Lizzy Mastemakers die het leer tegen de binnenkant van de paal schoot die vervolgens weer het veld terecht kwam. Daar kwam RCL sluitpost Roeleveld goed weg.

Lef

In de 56e minuut was het Wilan Gies Broesterhuizen die op inzet en karakter de bal onderschepte en Bianca van der Meer aanspeelde. Een simpel ogende beweging en een sublieme pass op de inkomende Cerise Klijn. Die mocht op snelheid doorlopen en haalde randje zestien loeihard en onhoudbaar uit. Vreugde bij de meiden van Janet Griffioen en Lesley Landweer. En bovendien toonde het slimme RCL lef. Nam het heft in handen en trok zelfs het initiatief naar zich toe. Wat prima mogelijkheden opleverde voor Sabine Verheul, Bianca van der Meer en Samanta Stojanovic. Maar de beste mogelijkheid was in de 75e minuut voor Marijke van den Berg. Die kreeg ruimte en kwam oog in oog met Jasmijn de Groot maar verzuimde de allesbeslissende treffer te scoren voor de thuisploeg. In de laatste fase werd het nog even billenknijpen maar  sluitpost Cynthia Roeleveld ontpopte zich als redder van de Racing.

Compliment

ADO Den Haag bleek niet in staat een vuist te maken tegen dit collectief strijdend RCL. Na afloop straalde een vermoeid ogende Janet Griffioen van oor tot oor. Complimenteerde de groep voor het bereikte resultaat. Maar nog belangrijker was de ultieme saamhorigheid, de enorme geestdrift en werklust die haar meiden lieten zien. Juist die eensgezinde collectiviteit bracht nu het succes. En juist met deze instelling kan iedere ploeg in de Topklasse worden verslagen.

Bianca van der Meer schiet rakelings over.
Doelpuntenmaakster Cerise Klijn.

Uit de krant