De nieuwe zebra moet de oversteek van de Laan van Berendrecht naar de Santhorstwinkels veiliger maken.
De nieuwe zebra moet de oversteek van de Laan van Berendrecht naar de Santhorstwinkels veiliger maken.

Zebrapad bij Santhorst

Algemeen

Er komt een verhoogd zebrapad van de Laan van Berendracht naar de stoep voor de Albert Heijn supermarkt op het Leiderdorpse winkelcentrum Santhorst.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De fracties van D66 en CDA drongen daar een jaar geleden al op aan. Zij waren door met name ouderen aangesproken over de lastige oversteeksituatie hier. Aanvankelijk hield het college van burgemeester en wethouders de boot af. Een zebra zou niet nodig zijn in dit 30 kilometer gebied dat voldoet aan de landelijke richtlijnen van Duurzaam Veilig. Maar daarna is toch advies gevraagd aan de politie. Die concludeerde na onderzoek dat een oversteekplek hier geen overbodige luxe is vanwege de grote aantallen voetgangers die oversteken en de locatie midden in een winkelgebied en tussen twee parkeerterreinen waardoor er veel manoeuvrerende auto's zijn. Het plan is nu om in het tweede kwartaal van dit jaar een zebrapad aan te leggen op een verhoogd plateau, zodat het goed herkenbaar is.

D66 raadslid Ed Grootaarts noemt het collegebesluit "Een goede stap vooruit". Hij diende in oktober vorig jaar, toen er geen schot in de zaak leek te zitten, samen met CDA raadslid Felix Stam een motie in om zelfs twee zebrapaden aan te leggen vanaf de Laan van Berendrecht naar de Santhorstwinkels. Behalve degene die bij de Albert Heijn (Laan van Ouderzorg) uitkomt ook nog een dwars daarop, die eindigt bij de juwelierszaak (Van Diepeningenlaan).

Dat tweede zebrapad komt er niet omdat het zou botsen met de standplaats voor marktkramen op de hoek van het winkelcentrum. Wel komt op verzoek van vele omwonenden een oude oversteekplek terug, zo meldt het college. Het gaat dan om het zebrapad over de Van Poelgeestlaan richting de Laan van Ouderzorg, aan einde van het parkeerterrein van het winkelcentrum.

Uit de krant