De zonnepanelen op sporthal De Bloemerd van bovenaf gezien.
De zonnepanelen op sporthal De Bloemerd van bovenaf gezien.

Zonnepanelen op sporthal De Bloemerd officieel in gebruik gesteld

Algemeen

Ze produceren al stroom sinds begin november vorig jaar, maar vandaag werden de 405 zonnepanelen op het dak van sporthal De Bloemerd officieel in gebruik gesteld.

Door: Corrie van der Laan

Wethouder Olaf McDaniel van sport en duurzaamheid deed dat door in de kantine een luchtfoto van de Bloemerdhal te onthullen. Eigenlijk zijn de panelen ook alleen van bovenaf te zien; de enige plek vanaf de grond waar je er een glimp van kan opvangen, is de brug naar sportpark De Bloemerd.

De panelen produceren 111.000 kWh per jaar, wat evenveel is als het volledige elektriciteitsverbruik van de sporthal. Manager Ferdy Dreef van Sportfondsen Leiderdorp, de exploitant van zwembad De Does en de Leiderdorpse sporthallen, vertelde trots dat De Bloemerd daarmee als een van de eerste sporthallen in Nederland elektriciteitsneutraal is.

Voor Firma Freek van Oss, die de zonnepanelen geïnstalleerd heeft, was het een bijzondere klus. Doordat het dak van de sporthal gebogen is en een zachte bovenlaag heeft, kon geen standaard montagesysteem gebruikt worden. De oplossing was het aanbrengen van 462 ankers in het dak waar een stalen frame overheen gelegd werd waarop de panelen gemonteerd konden worden.

Wethouder McDaniel gaf aan dat nog meer sportaccommodaties in De Bloemerd voorzien zullen worden van zonnepanelen. Deze week wordt gewerkt aan het leggen van de energiefabriekjes op het nieuwe onderkomen van voetbalclub RCL en manege Liethorp komt binnenkort aan de beurt. Ook de daken van de kantines van korfbalvereniging Velocitas en hockeyclub Alecto moeten voorzien worden van zonnepanelen, maar "dat zit nog in de pen", aldus de wethouder.

Jos van der Lubbe van Stichting BOL (Binnensport Ondersteuning Leiderdorp), projectleider Kees Hooymans van Firma Freek van Oss en wethouder Olaf McDaniel proosten op de officiële ingebruikname van de zonnepanelen.

Uit de krant